Món Esport
Jorge Mendes i un imperi sota sospita
  • CA

No fa massa mesos, l’empresari portuguès Jorge Mendes era considerat el representant més prestigiós del món del futbol. D’aparença elegant, de tracte exquisit, el ‘superagent’ és un negociador dur, però a la vegada encantador. Fer negocis amb ell és tota una experiència sensitiva. A més, disposa dels productes més atractius del mercat: Cristiano Ronaldo, Ángel Di María, James Rodríguez, Marcelo, André Gomes, Diego Costa, Falcao, Bernardo Silva, William Carvalho, Fabinho i fins a més de 50 futbolistes de primer nivell. I, evidentment, entrenadors com José Mourinho.

L’estiu del 2014, Jorge Mendes va moure 300 milions d’euros en traspassos. Que es diu aviat. James al Madrid, Di María i Falcao al Manchester United, Mangala al Manchester City, Diego Costa i Filipe Luis al Chelsea, André Gomes al València, Oblak a l’Atlètic de Madrid, Garay al Zenit, Bebé al Benfica i l’exblaugrana Rafa Márquez a l’Hellas Verona. 300 milions i una comissió del 10%. És a dir, 30 milions d’euros entre juliol i agost per a l’agent.

 

El setembre del 2016, un informe de la revista Forbes va concloure que Mendes va obtenir uns beneficis de 85 milions d’euros en l’exercici 2015. Uns ingressos superiors, fins i tot, als del seu representat i jugador del Reial Madrid, Cristiano Ronaldo, que en va facturar 70. Era l’exemple de tots. El més exitós. Fins i tot, el representant portuguès va publicar un llibre prologat pel seu estimat Ronaldo en el qual explicava les claus del seu triomf. Això sí, en cap cas citava l’entramat empresarial que, en els darrers mesos, l’està situant en el focus d’atenció. Aquesta vegada, però, el seu protagonisme té una gènesi antitètica a aquesta imatge de perfecció forjada durant anys.

La investigació periodística coneguda com a Football Leaks ha destapat recentment les irregularitats amb les quals els jugadors representats per Jorge Mendes -entre d’altres- han aconseguit burlar inicialment la Hisenda espanyola i embutxacar-se més diners pels seus drets d’imatge deixant de declarar -i pagar- l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). L’estratègia, fer passar aquests ingressos per diverses empreses radicades en paradisos fiscals com Panamà, Irlanda o les Illes Verges Britàniques.

 

Cessions de drets d’imatge a empreses propietat dels mateixos jugadors, contractes entre diverses societats i moviments de diners sospitosos entre països del Carib, Suïssa i Irlanda han fet saltar totes les alarmes i han provocat la reacció de les autoritats competents de l’Estat espanyol, que han decidit assenyalar -més d’hora o més tard- els casos de frau fiscal vinculats, majoritàriament, amb el Reial Madrid de Florentino Pérez.

 

José Mourinho, Cristiano Ronaldo, Ángel Di María, Fabio Coentrao, Ricardo Carvalho, Pepe, James Rodríguez i Falcao. Set jugadors i un entrenador representats per Jorge Mendes. I només un d’ells sense vincle amb el Reial Madrid (Falcao). De James Rodríguez, però, encara no se’n desprèn cap frau fiscal. Hisenda l’està investigant per conèixer com va facturar i declarar els 7,5 milions d’euros ingressats pels seus drets d’imatge durant l’any 2016, convertint-se en un dels 100 esportistes mundials amb més ingressos (21 milions d’euros, en total).

 

De la resta, sí que hi ha proves. Cristiano Ronaldo haurà de declarar el proper 31 de juliol com a investigat per un presumpte frau fiscal de 14,7 milions d’euros, Falcao ho haurà de fer per 5,7 milions, Coentrao per 3,5, Mourinho per 3,3, Carvalho per 2 i, finalment, Ángel Di María, per un frau d’1,4 milions que l’ha fet pactar una multa econòmica i una pena de presó d’un any i quatre mesos. Tots ells, benefactors d’un entramat empresarial opac que ha aconseguit ocultar els seus ingressos fins que Football Leaks ha desemmascarat la operació. I els vuit amb una connexió comuna: Jorge Mendes.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa