Món Esport
Jordi Cruyff: “Johan no és només nostre, és de tots”
  • CA

L’espai de condolences destinat a la figura de Johan Cruyff ha tancat les portes aquest dimarts al Camp Nou -cinc dies després de la seva mort-, per on han passat més de 60.525 aficionats, tal i com ha confirmat el vicepresident Jordi Cardoner, i on s’hi han pogut aplegar diverses personalitats vinculades al món del futbol, la política i la cultura.

“Han estat quatre dies d’unió del barcelonisme”, ha manifestat Cardoner, màxim responsable de l’Àrea Social del club blaugrana, a les nou del vespre, moment en què ha quedat clausurat el memorial.

Aquest dimarts, la presència del primer equip de futbol ha marcat la jornada al memorial, on la plantilla ha arribat prop de dos quarts de dues de la tarda. Encapçalada pels capitans Andrés Iniesta i Sergio Busquets -Messi i Mascherano encara són a Sudamèrica- i el tècnic Luis Enrique Martínez, els jugadors han visitat l’espai i s’han fet les fotografies protocolàries.

Luis Enrique, avui portaveu de la plantilla, ha admès que “la fotografia de Cruyff impressiona, ja que sempre va imposar respecte. Veure la foto t’arriba i et toca”. A la vegada, el tècnic ha valorat el seu llegat futbolístic: “Parlar de Cruyff és parlar de futbol en la seva màxima expressió. Com entrenador va veure el futbol de manera diferent i espectacular. És una pèrdua per tot el món del futbol, però especialment per tots els equips que el vam tenir a l’equip. El llegat continuarà, no en tinc cap dubte. Intentem copiar i millorar aquest joc d’atac.”

El fill de l’holandès, Jordi Cruyff, ha comparegut davant els mitjans de comunicació i davant diversos membres de la junta directiva blaugrana a les 14 hores, per fer pública “la tristor de la família, però també la calor de tothom”. “Hem entès que Johan no és només nostre, és de tots”, ha manifestat. El fill de l’holandès també ha volgut agrair el tracte de la premsa enversa la malaltia del seu pare: “Els mitjans han respectat la privacitat que demanàvem. Ho heu fet bé i la família us ho agraeix.”

Jordi ha destacat també el vincle entre el club i el seu pare, sobretot després de l’últim acord amb la Fundació: “Entre el Barça i Johan Cruyff hi ha hagut una abraçada final. L’acord entre la Fundació, el club i La Caixa ha estat preciós, ha estat la seva última signatura i la més especial”.

Dissabte passat, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, van donar el tret de sortida al memorial, un dels molts homenatges que se li preparen a l’exjugador i entrenador blaugrana, uns actes que tindran el seu punt àlgid el proper dissabte 2 d’abril, en la visita del Reial Madrid al Camp Nou.

Durant aquest dimarts, a banda de la presència de representants institucionals -s’hi han apropat Joan Gaspart, Sandro Rosell i Agustí Montal-, s’esperava l’arribada d’altres amics i coneguts de l’exjugador i entrenador. Des de les 15 hores i fins les sis de la tarda, els més propers s’han reunit a l’Auditori 1899, en un acte tancat als mitjans de comunicació i on hi han accedit, entre d’altres, els exjugadors Andoni Zubizarreta, Ronald Koeman, Sergi Barjuan, Juan Carlos Unzué, Julio Salinas, Víctor Muñoz, Santi Ezquerro i Lluís Carreras, l’exentrenador Frank Rijkaard, els exdirectius Alfons Godall, Albert Vicens, Jacint Borràs, Rafa Yuste, Josep Cubells, Josep Ignasi Macià, Xavier Bagués, el capità d’handbol Enric Masip, el tenista Rafa Nadal o l’empresari Jaume Roures. Joan Laporta, que va visitar l’espai memorial dissabte passat, no ha pogut assistir a l’acte privat amb la família Cruyff per un compromís a la Xina.

Koeman, que ha atès els mitjans a l’esplanada de l’Estadi, ha admès que “perdem al número u en tots els sentits. La seva obra l’han continuat amb èxit Rijkaard, Guardiola o jo mateix, però ell sempre serà el primer, el número u”.

Qui també ha atès a la premsa ha estat Jorge Valdano. L’exdirector esportiu del Reial Madrid, amb el seu to sempre elegant i les seves reflexions gairebé filosòfiques, ha recordat que “Cruyff va ensenyar a jugar d’una forma diferent al Barça i el va ensenyar a guanyar. Es gairebé una obligació venir a donar les gràcies a Johan Cruyff”.

Foto: Marc Fuster

Rosell, molt puntual, ha arribat a les 10 hores acompanyat per Bartomeu i ha marxat sense fer cap declaració, ni per mitjans, ni per públic. Per la seva banda, Joan Gaspart ha visitat el memorial a les 10 i 10 minuts i ha destacat “la persona excepcional que era Cruyff. Em queda el record de la seva amistat i el seu afecte. Des d’allà dalt vetllarà per nosaltres i ens vigilarà”. Els exjugadors Andoni Zubizarreta i Josep Maria Fusté també han fet acte de presència.

Un centenar de nens de la Fundació Cruyff han arribat cap a les 11:45 d’aquest matí al memorial dedicat al seu ideòleg. Un dels nens, visiblement emocionat, ha dedicat unes paraules a qui “ha estat una persona molt especial en la meva vida i en la de molta gent”.

Prop de les set de la tarda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha visitat l’espai de condolences i ha manifestat que “Cruyff va viure i entendre el futbol de forma diferent. Va ser un innovador, un creador de bon futbol. Va ser l’artífex d’aquest Barça, que és un orgull del futbol, de Catalunya i del món. Li vull donar les gràcies per haver estimat Catalunya, per haver-la sentit i per haver-se-la fet seva”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa