Gal·les tomba Bèlgica i es planta a les semifinals de l’Euro (3-1)

Amb un partit gairebé brillant, Gal·les ha derrotat Bèlgica i s’ha plantat a les semifinals de l’Eurocopa de França. Després de remutar el gol inicial de Nainggolan, els britànics s’han fet forts i es disputaran l’accés a la final davant Portugal (3-1).

Bèlgica s’ha menjat Gal·les durant els primers vint minuts i Gal·les s’ha cruspit Bèlgica el 20 i el descans. Un partidàs en majúscules. Motivat, ben plantat sobre la gespa, intens i directe, la selecció belga ha superat el seu rival en la primera presa de contacte. Els britànics han sortit desorientats, sense una idea clara per combatre una de les grans favorites i s’han vist sobrepassats per un inici fulgurant dels dirigits per Marc Wilmots.

Els diables vermells, liderats per Eden Hazard, han posat setge sobre la porteria de Hennessey des del primer minut. Bones arribades, sempre per les bandes, i una triple gran ocasió per inagurar el marcador en el minut 7. Però el premi a les seves intencions ha arribat al minut 13 de joc, amb un xut imparable de Radja Nainggolan des de la frontal de l’àrea, que ha doblegat les mans del porter gal·lès. El migcampista de la Roma -pretès pel Chelsea de Conte- ha fet gala, per segona vegada en aquesta Eurocopa, del seu fantàstic xut amb la cama dreta, en un dels grans gols del torneig.

Però a partir del gol, els belgues han reculat i Gal·les ha fet un pas endavant. S’ha situat al camp del seu rival, ha variat la posició de Gareth Bale i ha buscat, amb tranquil·litat, els espais en la defensa malmesa de Bèlgica. Sense Vertonghen, Vermaelen, ni Kompany, Wilmots ha hagut d’improvisar amb el germà de Romelu Lukaku -Jordan-, amb Alderweireld de central i amb Denayer a la banda esquerra, unes variacions que no han funcionat. Qui ha dominat els següents vint-i-cinc minuts ha estat el combinat gal·lès, que s’ha trobat molt còmode i ha tancat Bèlgica a la seva àrea, sense possibilitats per Hazard, Carrasco o De Bruyne de rebre pilotes amb condicions.

En un llançament de còrner, després que Courtois salvés el seu equip amb una impressionant aturada, ha arribat el gol merescut de Gal·les, amb un bon remat de cap del seu capità, Ashley Williams. L’assistència, com no podia ser d’una altra manera, del migcampista de l’Arsenal, Aaron Ramsey. La tercera en cinc partits.

Amb la pèrdua de control, Wilmots ha buscat frenar la sagnia fent entrar Marouane Fellaini i traient del tereny de joc un davanter, el matalasser Yannick Ferreira Carrasco, que no ha participat durant la primera part. Certament, Bèlgica ha recuperat la pilota i les intencions, però sense arribar a l’àrea i buscar la porteria rival, s’ha anat diluint fins que Gal·les l’ha enterrat. Una bona jugada entre Bale i Ramsey, en un contraatac britànic, ha acabat amb la pilota als peus de Robson-Kanu que, amb un sol moviment de 180 graus, s’ha desfet de tres defenses i ha quedat tot sol davant Courtois. El davanter centre no ha perdonat.

I amb Bèlgica bolcada a l’atac, imprecisa i fiant-ho tot al cap de Fellaini -incorporat a l’àrea-, un altre contraatac gal·lès ha servit per clavar l’estocada final. Una bona centrada del lateral Gunter l’ha rematada Vokes, que acabava de substituir Robson-Kanu, per classificar Gal·les per les semifinals de l’Eurocopa. Una fita històrica pel país.