Món Esport
Ford Mondeo Hybrid: a imatge i semblança
Alenada d’aire fresc per a la gamma més representativa de la marca de l’oval que, amb l’arribada de la cinquena generació, incorpora una berlina familiar amb una tecnologia més respectuosa amb el medi ambient. Engraellat específic doble, grans paracops reblats per òptiques de disseny esmolat i un capó esculpit sobre quatre nervis longitudinals, sitúen les bases aerodinàmiques del nou Mondeo HEV, fabricat a imatge i semblança dels seus germans de gamma. Es tracta d’un híbrid que combina un motor de gasolina de dos litres de capacitat amb dos altres d’elèctrics que treballen solidàriament : un per impulsar l’eix davanter motriu i l’altre per a la càrrega regenerativa. La seva missió és la d’assistir al sistema i poder afrontar nous cicles d’empenta el més aviat possible. La suma dels tres genera 186 CV de potència. Un depurat programari s’encarrega de gestionar-lo automàticament.

El Mondeo híbrid no s’endolla a la xarxa elèctrica sinó que fa servir la tecnologia que els va cedir Toyota fa deu anys per emmagatzemar energia gràcies a l’aprofitament de les frenades regeneratives i les desacceleracions. Aquest remanent de potència va a parar a unes bateries d’ió-liti (d’1,4 kWh de capacitat) situades darrera dels seients posteriors i sota el terra del maleter. Dimensions i pes a banda (1.579 kg), la presència d’aquests elements li fa perdre uns 110 litres de l’espai disponible per a l’equipatge i redueix la capacitat del dipòsit de gasolina quasi deu litres. Compta de sèrie amb el sistema Start&Stop d’arrencada i parada automàtics, munta pneumàtics de baixa resistència al rodament (215/60 sobre llanda 16) i un curiós dispositiu que captura l’escalfor de l’escapament i el recondueix cap a l’habitacle a fi efecte d’alleugerir la demanda energètica de climatització interior. Amb tot plegat, aconsegueix consums similars als d’un dièsel però és encara més respectuós. Les seves característiques tècniques el converteixen en una eina ideal per a la ciutat, on es nota més el seu moviment silenciós, el baix consum que genera i les preferències que podrem arribar a tenir a l’hora d’estacionar en indrets restringits a vehicles d’emissions superiors. La casa li’n publicita consums mitjans de l’ordre dels 4,2 litres cada 100 km (uns 5,7 en cicle combinat) i un nivell d’emissions de 99 g/km de CO2. Es ven per uns 34.000 euros però la tarifa pot reduir-se considerablement si la marca manté els descomptes oficials de finançament i l’estat paga els ajuts governamentals del Pive 7.

Munta una caixa de canvis automàtica de variador continu de sis velocitats que està prou ben conjuntada però que demana uns quilòmetres de familiarització. En els salts entre una marxa i una altra no hi ha caigudes de potència, encara que el procés augmenta la remor i incrementa les revolucions pel lliscament propi del mecanisme. Cal, doncs, ser amable amb l’accelerador per aconseguir les millors sensacions i poder practicar una conducció plaent. El propi lliurament d’energia convida més aviat a l’assossegament. No tens la sensació de dur els cavalls que anuncia però sí la satisfacció de circular més ecològicament. En bona part perquè un cop arrencat a través del polsador que queda a la dreta del volant, el silenci perdura. No en debades el Mondeo HEV inicia la marxa sempre en mode elèctric. Si se li demana més o s’ha esgotat la càrrega el relleu l’assumeix l’empenta tèrmica que, de pas, incrementa la remor.

A dins, interiors foscos, sensació de qualitat i bons ajustaments ens donen la benvinguda. L’habitacle és molt lluminós (la nostra unitat duia sostre de vidre) i els reglatges elèctrics pels seients col·laboren a obtenir una bona sensació. La informació que arriba al conductor és bàsicament digital. Es complementa amb una pantalla tàctil de 8 polzades de manipulació intuïtiva però informació simultània que penso que demana més atenció de la què hauríem de cedir en condicions normals… I convida a distreure’s. Hi ha força espais pels objectes de mà i la possibilitat de gestionar per veu algunes funcions. L’equipament inclou equip d’àudio, climatitzador bizona, navegador i preconnexió pel telèfon. El conductor disposa també d’avisador de canvi de carril involuntari, automatismes per a les llums, control d’angles morts, càmera de visió posterior i d’un curiós mecanisme elèctric que impedeix l’obertura de portes al darrera per evitar ensurts amb la canalla o la gent gran. El nostre híbrid duia l’opció de l’assistent de precol•lisió associat a un detector de vianants que primer avisa i després actua frenant el cotxe per evitar atropellaments o minimitzar-los en el pitjor dels casos. A nosaltres ens ha agradat especialment l’innovador cinturó de seguretat posterior amb airbag incorporat, que dispersa les forces de xoc al llarg d’una àrea corporal cinc vegades més gran que la coberta per un cinturó de seguretat convencional, en només 40 mil·lisegons. L’Active City Stop opera a velocitats de fins a 40 km/h. L’assistent precol·lisió ho fa a partir d’aquest llindar. Funciona amb l’ajut d’una càmera i un radar, que també serveix pel Control Adaptatiu de Creuer.

No porta clau convencional. L’obertura centralitzada es fa a través d’un comandament electrònic. Tampoc hi ha tap de combustible. Aquest element queda integrat en la mateixa porteta que dona accés al dipòsit, la boca de la qual, a més, fa impossible que ens equivoquem de mànega. Es diferencia de la resta de gamma pels logos específics i les motllures metàl·liques dels finestrals.

A favor
– Tecnologia aplicada
– Equació dinàmica/consum
– Estampa i habitabilitat

En contra:
– Una única opció mecànica i d’acabat
– Tara del cotxe
– Capacitat del maleter

FITXA TÈCNICA

Motor: Davanter transversal, 4 cil. en línia (16 vàl.) 1.999 cc Injecció directa. 140 CV  Motor elèctric i generador per aconseguir 186 CV de potència final
Tracció: Davantera
Direcció: Assistida elèctrica
Bateria: Acumulador de ions de liti, al darrera
Canvi: Automàtic de variador continu
Frens: Discs vent/ discs
Vel. màx: 187 Km/h
Accel. de 0 a 100 Km/h: 9,2 s.
Consum mitjà: 4,2 litres
Emissions de CO2: 99 g / km
Pes: 1.579 kg.
Capacitat dipòsit: 53 litres
Capacitat maleter: 383 litres

PREU: 33.650 euros

*** Enric Oller és periodista, càmera de televisió i copilot de ral·lis. Ha estat tres vegades Campió d’Espanya de Raids, ha disputat cinc Dakar’s i s’ha assegut a la dreta dels dos germans Servià; d’en Josep Mª Solé; en Ramon Dalmau; en Santi Anglada o en Jaume Collelldevall. Fa més de 20 anys que escriu de temes de motor a diverses publicacions.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa