Món Esport
Esport i independència (2): Club Patí Vic
Romà Bancells i Cristian Rodríguez, jugadors del Vic. | Adrià Soldevila

Els crits d’independència se senten en multitud de camps i pavellons de Catalunya, començant pel Camp Nou, però el Club Patí Vic va ser i –per ara- és l’única entitat esportiva d’elit catalana que ha portat l’estelada a la seva samarreta. Van ser tres temporades, del 2012 al 2015, coincidint amb la primera manifestació nítidament independentista de l’11 de setembre de ja fa més de quatre anys. El club osonenc d’hoquei patins –que també té altres seccions menors-, aleshores presidit per Miquel Altimiras, va decidir posar la bandera amb l’estrella a la part posterior del coll, i davant –com si fos un patrocinador- assemblea.cat, en referència a l’ANC, gratuïtament.

“L’objectiu és deixar petjada i demostrar la voluntat del CP Vic de transcendir més enllà de l’esport”, va indicar Altimiras en aquell moment. Avui l’expresident assegura que tornaria a fer el mateix en el context que vivia i viu el país. El vestidor, integrat al complet per jugadors catalans, ho va acceptar de bon grat i l’afició majoritàriament també, malgrat que hi havia un petit sector dels socis que no hi estava d’acord. Altimiras admet aquest extrem, però subratlla que no hi va haver cap moviment important en contra.

 

Tot va néixer de la pèrdua de l’espònsor principal, Roncato, arran que el club renunciés a organitzar la Copa del Rei d’aquell 2012 i la Federació Espanyola, indignada, li prohibís la participació. Roncato, una empresa amb vendes a tot l’Estat, no va trobar encertada aquella decisió i va retirar un patrocini que s’allargava ja quasi una dècada. Tot i això, Altimiras només té paraules d’agraïment per a Roncato. El cas és que, en plena crisi econòmica general, el Vic no va trobar cap altra espònsor i va ser llavors quan va optar per jugar fort i apostar per l’estelada i l’Assemblea. Era el 10 d’octubre del 2012.

La situació ha canviat bastant un lustre després. Una guerra de poder va acabar amb la dimissió d’Altimiras –que era president des del 2004- i la nova junta, amb una sensibilitat diferent, ha tret l’estrellada blava de la samarreta. “Nosaltres volem que en un futur el soci decideixi si vol que estatutàriament ens hem de declarar un club independentista. Ara, però, no és el moment”, afirma l’actual president Daniel Martín, contrari a com es van fer les coses en el mandat anterior: “Quan es va posar l’estelada a l’esquena no es va consultar el soci”.

 

Mia Ordeig, amb l’estelada a l’esquena. | Adrià Soldevila

En tot cas, Martín centra ara els esforços en assegurar la viabilitat econòmica del Vic. Una denúncia d’un soci va destapar suposades irregularitats de l’etapa d’Altimiras i ara la històrica entitat, fundada el 1951, està en preconcurs de creditors. El club de la capital d’Osona està en negociacions amb bancs –Bankia i el Sabadell, entre d’altres-, proveïdors i institucions perquè d’aquí quatre mesos estigui tot en regla. Altimiras nega la mala gestió i argumenta que cada any hi ha hagut marges econòmics positius. Però això ja són figues d’un altre paner.

 

Abans que plegués Altimiras -les voltes que dóna la vida-, el destí va fer una picada d’ull a l’independentisme vigatà i a l’incident del 2012. El Vic va guanyar la final copa del Rei 2015, i el mític capità Titi Roca va rebre el títol de mans del president de l’Espanyola, Carmelo Paniagua, amb una bandera estelada a les espatlles. Allò va provocar una gran polèmica entre els mitjans espanyols i els habituals brams de la caverna. Paniagua, fervorós nacionalista espanyol, va haver-se d’empassar aquella imatge amb Roca, ara ja retirat de l’hoquei patins.

 

 

Malgrat el canvi de directiva i la prudència dels nous rectors en el vessant de la simbologia, en la recent final de la Copa Intercontinental entre el Vic i l’Huracán argentí –guanyada pels catalans- van sonar Els Segadors i l’himne de l’Argentina. Martín diu sentir-se’n orgullós. Sigui com sigui, per a la història quedarà que el CP Vic va ser el primer i potser l’únic club d’elit –altres entitats de categories amateurs com el Llagostera al seu dia, el Santa Eugènia de Berga o el CF Ripoll també ho han fet- en mostrar al món el desig independentista des de la samarreta. Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa