Món Esport
Eliud Kipchoge fa història en completar una marató en menys de dues hores
  • CA

L’atleta kenià Eliud Kipchoge ha fet història aquest dissabte en convertir-se en el primer home a baixar de les dues hores en una marató. L’esportista ha completat el repte INEOS 1.59 Challenge al parc Prater de Viena amb un temps de 1 hora 59 minuts i 40 segons. En el seu segon intent, el campió olímpic ha aconseguit la proesa de trencar la barrera de les dues hores en els tradicionals 42,195 quilòmetres, malgrat que la marca no serà homologada per la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF). Acompanyat de 41 llebres d’elit, Kipchoge ha batut, de manera oficiosa, la vigent plusmarca mundial en la distància, el 2.01:39 que posseïa ell mateix de la marató de Berlín del 2018.

En un matí amb condicions òptimes en la capital austríaca, Kipchoge ha destrossat les marques en tots els parcials; així, ha realitzat els primers 5 quilòmetres en 14:10, ha arribat al quilòmetre 10 en 28:20 i ha completat la mitja marató al 59:35, uns temps que auguraven que l’africà conquistaria el seu anhelat rècord. Ni el mur dels 30 quilòmetres, pels quals ha passat nou segons per sota de la marca, han pesat sobre el kenià, acompanyat per homes com el subcampió del món de 5.000 metres Selemon Barega, els germans noruecs HenrikFilip i Jakob Ingebrigtsen o l’antic campió mundial de 1.500 i 5.000 metres Bernard Lagat, que el va escortar en l’últim relleu de llebres.

Quan faltava menys de mig quilòmetre, els seus acompanyants s’han apartat i l’han deixat sol per gaudir de la gesta. Somrient, Kipchoge ha entrat en meta i ha parat el crono en 1.59:40.2, una nova fita per a la història de l’atletisme. D’aquesta manera, Kipchoge aconsegueix el seu objectiu en el seu segon intent, després de quedar-se a només 26 segons en el seu primer, en el circuit de Monza (Itàlia) l’abt 2017, amb un temps de 2.00.25. No obstant això, la IAAF no homologarà el rècord perquè no s’ha produït en una carrera oficial ni en un recorregut homologat; a més, el descans de les llebres, que podien entrar i sortir fent rotacions, i el fet que no es realitzi control antidopatge són uns altres dels impediments perquè la xifra no s’oficialitzi.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa