El perdó i la culpa de Florentino, Casillas, Marta Silva, el fiscal i Messi

Les clavegueres de l’Estat funcionen com un rellotge. Ho ha demostrat la conspiració anticatalanista del ministre Jorge Fernández Díaz amb el cap de l’oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i ho confirma ara la sentència que declara Lionel Messi Cuccitini com a culpable d’evasió fiscal. Després d’un judici traumàtic, pel qual no han passat altres futbolistes en els darrers anys -tot i haver evadit impostos-, i d’aconseguir la fotografia desitjada amb el jugador assegut al banc dels acusats, aquest dimecres el davanter argentí ha estat condemnat a 21 mesos de presó i a una multa que supera els dos milions d’euros.

Lionel Messi, com ja van fer Iker Casillas i José Mourinho en el seu moment, va pagar -i amb interessos- tots els diners que devia a la Hisenda Pública en el moment en el qual els inspectors van realitzar-li la primera revisió de documents. El dia 14 d’agost del 2013, el futbolista va ingressar 5 milions d’euros a l’Agència Tributària. A cap dels dos extreballadors del Reial Madrid se’ls va demanar res més que el pagament corresponent als diners defraudats, dos milions d’euros per cap. En canvi, a Messi, abans de presentar escrits d’acusació contra ell i el seu pare, se li van efectuar vint inspeccions més.

El davanter del Barça va ser jutjat per un delicte dut a terme entre els anys 2007, 2008 i 2009, és a dir, mentre el jove tenia 20, 21 i 22 anys, i per haver ideat, presumptament, una trama empresarial radicada a l’Uruguai, Gran Bretanya i Suïssa. Després de la declaració dels seus exassessors fiscals -el bufet Juárez Veciana-, els antics col·laboradors de la família, l’actual gestor del seu patrimoni i dels mateixos acusats -Messi pare i Messi fill-, a totes les parts els va quedar clar que la participació del futbolista en la maquinació era nul·la. De fet, un dels assessors fiscals va afirmar rotundament que “ningú li consultava res a Leo”.

La Fiscalia, habitual dit acusador, va demanar-ne la completa absolució, en entendre que el jugador del Barça únicament havia signat els contractes, sense ser conscient d’allò que el seu pare, juntament amb els assessors Juárez, havia ideat per evadir les declaracions d’IRPF. Però l’Advocacia de l’Estat, en representació de l’Agència Tributària, no s’ha cregut el discurs, ni la declaració de cap de les parts. Ha demanat 22 mesos de presó per a Messi i ha convençut el jutge que el futbolista, amb 20, 21 i 22 anys, va ser capaç d’idear una gran trama i de ser “el capo d’una estructura criminal”, segons va afirmar en el darrer dia del judici. El jutge no ha anat tan lluny, però sí que ha condemnat Messi per “ignorància deliberada”.Nou comentari