Món Esport
El món de l’esport, esquitxat pels ‘Papers de Panamà’
  • CA

Des que diumenge passat alguns mitjans d’arreu del món destapessin la cara oculta de Panamà, un dels països de centreamèrica on més fortuna han fet alguns dirigents polítics, empresaris de l’alta burgesia, caps d’Estat o esportistes, l’actualitat informativa s’ha paralitzat a l’espera de respostes -contundents o menys directes- dels implicats en les trames de presumpta evasió fiscal i a l’expectativa de la publicació de nous noms de la vida pública.

Al costat de la Infanta Pilar de Borbó, Mauricio Macri, Pedro Almodóvar o Oleguer Pujol, també han aparegut dades que vinculen esportistes d’elit i prou reconeguts mundialment amb empreses pantalla del Panamà. El més rellevant, Lionel Messi. El millor jugador del món, l’home que ha revolucionat el Barça i l’esport europeu, s’ha vist involucrat en aquesta filtració de documents que, presumptament, demostren el seu vincle amb la societat Mega Star Enterprises Inc., de la qual el seu pare n’és el principal accionista. En un comunicat fet públic el aquest dilluns, la família s’ha desmarcat de qualsevol evasió fiscal, ha explicat que l’empresa no ha tingut mai capital i que estudiarà emprendre accions legals contra els mitjans que han difós la notícia.

En un altre graó, però prou representatiu també, s’hi troba l’actual president suspès de la UEFA: Michel Platini. El francès, exjugador i actualment dirigent esportiu, es troba inhabilitat per una sanció de la FIFA, que el va prohibir presentar-se a la presidència del màxim organisme del futbol mundial per una suposada comissió il·lícita cobrada per ajudar l’anterior president, Joseph Blatter, a guanyar les eleccions de l’any 2011.

Platini també ha negat les acusacions que apunten a una evasió fiscal des que l’any 2007 fos elegit president de la UEFA. Aquell mateix any, el francès va engegar una societat a Panamà, de bracet del bufet Mossack Fonseca, tot i que els seus advocats han reiterat la seva innocència adduint el coneixement total per part de la hisenda suïssa.

Un altre esportista esquitxat per la trama és Iván Zamorano. L’exjugador del Reial Madrid va obrir una empresa, Fut Bam Internacional Ltd. quan era jugador blanc. El xilè va vestir amb la samarreta merenga del 1992 al 1996. Un altre exmadridista, Gabriel Heinze, va obrir Galena Mills Corp., no a Panamà, sinó a les Illes Verges Britàniques, però el seu gestor era el mateix, el despatx Mossack Fonseca.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa