El grup d’animació Almogàvers es planteja la dissolució

Els membres de la Penya barcelonista demanen una modificació en les condicions d'accés al nou Espai d'Animació per acceptar la proposta del club, amb l'amenaça de dissoldre's com a grup

L’anunci del proper Espai d’Animació que el Barça va fer dilluns passat va agafar per sorpresa els grups que, fins ara, reclamaven la consolidació d’un espai a l’estadi on es poguessin ajuntar tots els aficionats culers que volguessin animar l’equip amb la força necessària durant els noranta minuts de cada partit al Camp Nou.

Després del fracàs estrepitós del projecte iniciat per Sandro Rosell el 2010, que els Mossos d’Esquadra van desestimar unilateralment en el moment de llegir la llista de socis presentats per cada grup d’animació, la plataforma Seguiment FCB va tornar a posar sobre la taula el debat sobre aquest espai en les passades eleccions. El grup, format per diversos socis, va forçar el compromís de la junta directiva d’estudiar, de nou, aquest projecte.

Dilluns 14 de març, el portaveu Josep Vives i el mateix club van informar d’una nova decisió que va deixar perplexes els habituals grups d’animació de l’estadi, com la Penya Almogàvers, que anima el Barça des del 1989 i que lidera el crit d’independència habitual del minut 17’14” al Camp Nou, amb l’exhibició de les banderes estelades. El seu president, Albert Yarza, admet en una conversa amb El Món que “ens va agafar per sorpresa. Va ser una notícia positiva, però en veure les condicions se’ns va girar la truita. El club ens va fer un esment del que acabaria passant, però no sabíem res de l’anunci, ni de les condicions tan marcades, ni detallades”.

El club va comunicar, a més, les condicions per les quals els grups i els aficionats que vulguin accedir a l’Espai d’Animació del Gol Nord hauran de passar i complir, entre les quals es troben l’obligació de tenir més de 16 anys i de disposar d’una antiguitat de soci mínima de tres anys. Aquestes mesures no han agradat a Almogàvers, un grup veterà que no vol abandonar als seus aficionats més joves. “Alguns de nosaltres ens hem fet grans i tenim fills”, diu Yarza, “i no pensem deixar-los a casa perquè el club els impedeix venir. Si aquesta grada respecta el principi de no violència, els nostres joves han de poder venir a animar l’equip”.

“La Lliga de Futbol Professional no sap quina és la idiosincràsia del nostre club. Posa unes normes per a tots, unes regles que creiem que no són aplicables al Barça, per la nostra cultura i la nostra manera de viure l’entitat”, defensa el president de la penya, que considera que l’LFP no coneix els grups d’animació del club blaugrana i la seva actitud a l’estadi. “Si no es canvien les condicions d’accés, en una grada que sembla que es faci únicament per controlar, nosaltres no hi podrem anar. Creiem que els joves hi han de poder accedir” comenta Yarza.

La problemàtica, aleshores, vindria amb la seva decisió de mantenir-se al Gol Sud. L’LFP considera que qualsevol grup de persones que anima un equip amb material propi, com bufandes o banderes, és un grup d’animació. La mateixa Lliga obliga, ara, a ajuntar tots aquells grups d’animació habituals en un mateix lloc de l’estadi, controlats pels membres de seguretat del club i pels cossos oficials (en aquest cas Mossos d’Esquadra), registrats i englobats dins un sol espai d’on no es pot accedir a cap altra banda de l’estadi.

Aquesta condició, i la negativa a la nova iniciativa que prohibeix l’entrada de menors de 16 anys, faran replantejar a Almogàvers la seva continuïtat com a grup d’animació. Albert Yarza explica que “si la Lliga no ens deixa animar l’equip en una zona que no sigui aquest Espai d’Animació, haurem de tenir un debat intern per valorar la continuïtat del grup. Si no ens permeten tenir un Espai compartit amb els nostres joves socis, no podrem acceptar la proposta i haurem de quedar-nos al Gol Sud sense animar i sense distintius propis, com una penya barcelonista més”. En cap cas, la Penya Almogàvers es planteja deixar d’existir com a Penya Barcelonista.

Nou comentari