Un àrbitre repassa les imatges proporcionades pel VAR.
Un àrbitre repassa les imatges proporcionades pel VAR. | EFE

El proper Mundial de Rússia i la pròxima edició de la Lliga espanyola tindran un nou convidat. Serà el VAR, les sigles del videoarbitratge (Vídeo Assistance Referee), una ajuda que permetrà augmentar el percentatge d’encert en les decisions arbitrals i que reduirà, segons explica la FIFA, els errors, les polèmiques i les injustícies provocades per la dificultat en la feina dels col·legiats. Aplicat ja a d’altres esports com el bàsquet, el VAR entrarà de ple en el torneig de seleccions més prestigiós del món per tal de donar suport a la tasca dels àrbitres i facilitar el veredicte en les situacions més compromeses.

Després de dos anys en proves, la IFAB, l’organisme que determina i administra les normes del futbol, ha aprovat aquest dissabte al matí, en assemblea celebrada a la seu de la FIFA, a Zuric, la implementació del VAR en les competicions oficials gestionades per la mateixa federació internacional, com és el cas de la Copa del Món. “Aquesta reunió històrica, liderada pel president de la FIFA Gianni Infantino, representa una nova era per al futbol amb l’assistència de vídeo per als àrbitres que contribuirà a augmentar la integritat i la imparcialitat del joc”, ha manifestat la IFAB en un comunicat.

 

El mateix Infantino va explicar divendres que, segons l’estudi encarregat per la IFAB a la Universitat de Lovaina (Bèlgica), els encerts arbitrals en les competicions en els quals s’ha assajat amb el VAR han ascendit fins el 99% i que, contràriament al que pot semblar, “s’ha millorat molt i només es perd un minut en cada revisió”.

Quatre situacions pel VAR

 

Segons ha acordat la IFAB, el videoarbitratge només es podrà utilitzar per resoldre quatre situacions concretes dins un partit de futbol. La primera, i més necessària després de veure decisions incomprensibles en els darrers anys, serà per conèixer si la pilota ha traspassat la línia o no. És a dir, per determinar si s’ha de validar i concedir un gol o no. El segon motiu serà pels penals. El vídeo ajudarà els àrbitres a dictaminar si una jugada és meritòria de pena màxima o, pel contrari, si no ho és. La tercera situació té a veure amb les expulsions. El VAR facilitarà les imatges al col·legiat en cas que tingui dubtes a l’hora d’ensenyar una targeta vermella. El vídeo també resoldrà si hi ha hagut agressions que l’àrbitre no ha vist dins el terreny de joc. I el quart factor que posarà en funcionament el VAR serà per les confusions d’identitat, és a dir, per facilitar al jutge del partit la identificació del responsable de les accions, ja sigui en conductes antirreglamentàries o a l’hora d’atribuir un gol.

 

La Lliga espanyola, també

 

Aquest divendres, la RFEF i LaLiga han confirmat que la propera temporada, que començarà aquest agost del 2018, la Primera Divisió disposarà del VAR. Finalment, l’ens federatiu i l’organisme que gestiona la competició han acordat la implementació del videoarbitratge a través d’un centre operatiu que estarà ubicat a la Ciutat Esportiva de Las Rozas i que serà proveït per l’empresa catalana Mediapro. Segons ha explicat Javier Tebas, “la Segona Divisió tindrà videoarbitratge a partir de la temporada 2019-20”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa