Món Esport
“El futbol amateur està suportant la mutualitat del futbol català”
  • CA

Quins són els objectius del seu equip a curt i mig termini?
Tornar la calma i la tranquil•litat quan abans millor a la Federació. Millorar-ne la imatge i prendre alguna decisió de cara al futur, sobretot de cara al pla de competició i en temes mutuals. Això és el més important.

I tapar el forat econòmic?
Sí, quan parlem d’estabilitat, a part de la social, també ens referim a l’econòmica i esportiva. En el pla econòmic ens centrarem en la mutualitat, que és un aspecte important per garantir un sistema que ens doni garanties i tranquil•litat.

Si l’auditoria a la Federació mostra irregularitats emprendran accions legals contra les anteriors directives?
La Federació té un pressupost d’entre 7 i 8 milions d’euros. Es tracta d’un pressupost controlat, les accions puntuals que es van durant l’anterior junta directiva, que són compartides, no van sortir massa bé però el principal repte és generar recursos per pagar mutualitats. Creiem que cal canviar la gestió per millorar-ne la situació.

Durant la campanya va insistir en el seny i la transparència. Fins ara no n’hi havia hagut?
A la Federació moltes coses es donen per fetes. L’únic que s’ha de fer és transmetre-les i explicar-les bé. Aquesta transparència significa explicar què és la mutualitat, com es genera, què s’ha de fer. Cal fer entendre als clubs la dificultat de portar una federació i més en el temps actual.

Què explica que hi hagi hagut quatre president en sis anys?
Del futbol tothom en participa, tothom en sap, n’opina i en pren decisions. La Federació, en els últims anys, ha tingut una visió i una forma de fer que no ha donat els resultats que esperàvem. Crec que l’experiència, tant de la junta directiva com del president, és molt important. Hem d’estar a prop dels equips modestos i espero que aquests últims anys hagin servit per aprendre.

Acaba de citar els equips modestos. Vostè, que va ser directiu del Benavent, creu que la FCF s’havia distanciat d’aquests clubs?
No. Crec que la Federació s’ha de centrar en la seva tasca, que és la gestió de la competició. Aquesta ha de ser la seva única preocupació. El que hi ha d’haver és una bona sintonia, proximitat i escoltar els clubs.

Li preocupa el futur d’aquests equips degut a la situació econòmica?
Sí, avui en dia la part econòmica és un greu problema pels clubs. Cadascun d’ells ha de trobar la seva estatus i saber fins on pot arribar. Per a nosaltres la formació i el futbol base són la prioritat però també hem de pensar en els clubs modestos de categories territorials. Tot i així tots hem de ser conscients de quin és l’àmbit i la tasca que ens pertoca.

Ha promès congelar les quotes però el deute de la FCF supera els 3 milions d’euros. Com pretén eixugar-lo?

El més important és trobar l’equilibri dins la FCF, que ara mateix no existeix. El futbol base no paga res per competir però, en canvi, hi ha clubs que cobren quotes als nens. El futbol amateur està suportant quasi tota la mutualitat del nostre futbol. Cal també fer bé les gestions, no perdre diners i no tenir personal si no fa falta pel futur. A dos anys vista es pot eixugar el deute i trobar l’estabilitat que ens cal.

Què s’ha de fer per erradicar la violència als camps de futbol, sobretot en el futbol base?
Cal intervenir en la formació. Entrenadors, directius i tota la gent que forma part del futbol s’hi han d’implicar. Tot i així, amb més de 130.000 llicències, és difícil controlar-ho tot. Si es produeixen incidents cal aplicar la normativa per erradicar-los.

El Barça, pel futbol professional català, és una arma de doble tall?
El Barça té una dimensió internacional però al mateix temps té moltes equips jugant en les nostres categories. Per a nosaltres és un club més tot i la seva importància en el futbol nacional i internacional.

Creu que perjudica el creixement de la resta de futbol professional al Principat?
Més que perjudicar diguem que ocupa una quota important. Ens hem d’adaptar a la realitat, és el que tenim i sempre hi ha estat. El que passa és que avui en dia genera molta informació en premsa escrita, en webs i televisió; fet que augmenta encara més la presència del Barça a tot arreu.

Quins canvis aplicarà a la Copa Catalunya?
Primer de tot cal trobar una data per poder-la jugar. Tots sabem que la Copa Catalunya no és dins el nostre àmbit sinó el dels clubs. Per això hem d’aconseguir que l’incloguin en la seva planificació, sobretot els quatre més grans.

Creu que els clubs l’han menystinguda?
No. És difícil crear competicions durant la temporada. Trobar un forat en un calendari atapeït, que varia segons els resultats que obtenen els clubs, que no afecti la seva pretemporada, no és senzill. Tots ho sabem i hem de trobar un equilibri.

Què faran per aconseguir l’oficialitat de la selecció catalana de futbol?
Hem de recordar que la Federació Catalana de Futbol, no som res més. Portarem a terme qualsevol activitat relacionada amb la selecció al màxim nivell. Políticament les coses no les podem fer. Mentre les coses no canviïn seguirem treballant i potenciant el partit anual de la selecció, que entenem com una festa.

Creu que Catalunya podrà competir internacionalment sense tenir Estat propi, com en el cas d’Escòcia?
Això legalment no és possible, sinó ja ho estaríem fent.

Johan Cruyff seguirà essent el seleccionador nacional?
En principi en Johan és l’entrenador de la selecció. No hi ha cap compromís, no hi ha cap contracte, ni partit a la vista. Quan veiem que en podem disputar algun en parlarem. De moment, tenim altres prioritats com l’assemblea del setembre.

Li agradaria, però, que seguís com a seleccionador?
El que farem és parlar-hi perquè necessitem saber què opina i ell ha de conèixer el nostre projecte. Més que si ho vull o no, el que importa és que la sintonia sigui la correcte.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa