El Brasil acomiada l’empresa de seguretat encarregada de vigilar els estadis
Les forces de seguretat vigilen les rodalies de l’estadi Olímpic de Rio. | EFE

 

El Govern del Brasil va decidir aquest divendres acabar el vincle amb una firma privada que havia contractat per proveir de personal de seguretat les seus olímpiques i l’ha substituït per la policia federal i estatal, a només una setmana de la inauguració dels Jocs Olímpics 2016 a Rio de Janeiro. El ministre de Justícia, Alexandre Moraes, ha dit que membres de la Força Nacional del govern federal, al costat de policies actius i retirats de Rio i altres estats, compondran el cos de 3.000 agents per controlar aficionats i detectors de metalls a les seus olímpiques.

 

Fa poques setmanes el Govern va contractar la relativament poc coneguda empresa de seguretat Artel per portar a terme aquesta tasca. La companyia desplegaria 3.400 guàrdies, però Artel va dir al Govern dies enrere que només n’havia reclutat 500.

 

“La companyia serà multada per la seva incompetència i irresponsabilitat (…) però els Jocs no patiran cap dany”, ha dit Moraes. El funcionari ha afegit que la principal preocupació vinculada a la seguretat són els delictes contra els visitants.

 

Però la por per potencials atacs terroristes va créixer després que el Brasil arrestés la setmana passada diverses persones que haurien jurat lleialtat a l’Estat Islàmic i suposadament planejaven portar a terme atacs. El canvi respecte al personal de seguretat de les seus no tindrà cap impacte sobre els 85.000 soldats, policies i altres funcionaris de les forces de seguretat que estaran patrullant els carrers de Rio en un esforç per mantenir la pau durant els Jocs, que s’allargaran fins al 21 d’agost. El número representa el doble que els agents disposats en els anteriors Jocs de Londres 2012.

 

Al Brasil es registren més homicidis que en qualsevol altre país en termes absoluts -el 17 en termes relatius-, segons un informe anual de les Nacions Unides, i Rio de Janeiro va patir fa poc un increment del delicte enmig d’una recessió econòmica, un augment de la desocupació i del dèficit en els pressupostos de seguretat pública.Nou comentari