El Barça fa un pas més arrapat a Messi (0-2)

Al Barça li resulta un patiment cada jornada de Lliga, amb l’espasa de Democles de l’Atlètic i el Madrid a punt per decapitar-lo, però per ara resisteix i aquest vespre ha resolt la visita al Benito Villamarín amb un 0-2 tan aparentment còmode com poc inspirador. Comandats per Leo Messi, l’únic del trident que sembla plenament al 100% i la resta de l’equip arrapat a ell, amb ganes de no regalar definitivament la Lliga, els de Luis Enrique sumen tres punts més i mantenen el liderat. El sotrac barcelonista ha desaparegut del marcador, malgrat que segueix present en diverses facetes del joc, com qualsevol convalescent que encara tus. Amb només sis punts per disputar, ara això ja és el de menys perquè difícilment té marxa enrere. Només cal esperar que vencin com sigui l’Espanyol dissabte que ve al Camp Nou, rematin la feina a Granada i aixequin un títol que es donava per descomptat fa tan sols un mes.

En una primera part molt previsible, el Barça no ha passat de controlar el partit. És a dir, ha dominat la possessió sense discussió i quasi no ha patit contraatacs, poc exigit defensivament, però al mateix temps no ha creat ni una sola ocasió clara de gol -un xut ras i sec de Neymar, la temptativa més perillosa- i la seva profunditat ha arribat en compte gotes. Davant un 4-4-2 tancat del Betis, Messi ha hagut de baixar al mig camp i organitzar l’ofensiva, amb passades a l’esquena dels centrals per les entrades d’Alba, que ni han estat excessivament precises ni han trobat rematador. Iniesta també ho ha intentat amb internades i alguna assistència a l’espai, així com Neymar en un parell de bons dríblings des de la banda, però tot moria en l’última intenció.

La millor notícia per als blaugranes ha estat l’expulsió de Westermann al minut 35, després de dues grogues indiscutibles, per bé que res s’ha mogut abans del descans. El Barça ha semblat una mica poruc els primers 45 minuts, agafant mínims riscos, potser massa prudent, tenint en compte que no li valia res més que la victòria. El Betis, ja salvat i sense cap objectiu en aquest final de Lliga, s’ha limitat a ajuntar-se en les dues línies de contenció i aprofitar-se de l’escassa velocitat visitant.

A la represa, les urgències del Barça han durat poc i no precisament per gaire mèrit propi. Messi ha tornat a enviar una paràbola, aquesta vegada per una incursió de Rakitic, i entre Adán i Pezzela li han regalat el gol. Sense comunicar-se, el central ha fet pífia en el rebuig i el porter s’ha precipitat al sortir. Total, la pilota morta perquè el migcampista croat l’empenyés a porteria buida per fer el 0-1. Adán, exmadridista i molt merenga, s’ha desesperat i ha esbroncat Pezzela. L’equip de Luis Enrique s’ha abraçat efusivament i fent pinya, respirant alleujat, perquè tot li està costant molt en aquest darrer tram de temporada i se sent fràgil.

Contra 10, amb 40 minuts per davant i tot el domini del món, el Barça ha buscat la sentència. Messi li ha servit en safata de plata a Luis Suárez, però l’uruguaià -negat avui, desaparegut al primer temps i amb les botes torçades al segon- ha fallat una rematada més senzilla que un penal. Els minuts corrien i tot i que el risc que el Betis marqués era gairebé inexistent, un gol local ho podia canviar tot. Per sort, Messi -qui si no- ha mil·limetrat des de l’eix del centre del camp una passada a Suárez i aquest, per fi, ha superat Adán. El seu 35è gol en un campionat que s’està fent llarg per al Barça, que si no hagués entrat en aquell espiral encara inexplicable avui seria campió. I ara mateix el culer estaria a Canaletes.

Fitxa tècnica:

Betis: Adán; Bruno, Pezella, Westermann, Montoya; Petros, N’Diaye; Cejudo, Ceballos (Portillo, min. 68), Joaquín (Musonda, min. 75); i Rubén Castro.

Barcelona: Bravo (Ter Stegen, min. 87); Alves (Sergi Roberto, min. 73), Piqué, Mascherano, Alba; Busquets, Rakitic (Arda, min. 85), Iniesta; Messi, Suárez i Neymar.

Gols: 0-1, min. 49: Rakitic. 0-2, min. 82: Suárez.

Àrbitre: Mateu Lahoz (valencià). Ha amonestat Bruno, Westermann, Petros, Ceballos, pel Betis i Piqué, Messi, Alves, pel Barça. Ha expulsat Westermann per doble targeta groga (min. 35).

Estadi: Benito Villamarín. Uns 45.000 espectadors.