El Barça envesteix l’Atlètic a la represa i guanya el primer round (2-1)

Per joc, per ràbia, per intel·ligència i també gràcies a l’expulsió de Torres -alguns la valoraran dubtosa- el Barça ha revertit una primera part tèbia, molt en la dinàmica del clàssic, per ensorrar l’Atlètic a la seva porteria i remuntar l’anada del quarts de final de la Champions (2-1). Era un duel delicadíssim i encara ho sigut més amb el 0-1 de l’omnipresent Torres -per bé i per mal- als 25 minuts. És una pel·lícula que tothom coneixia de memòria, com si el Chelsea o l’Inter no ho haguessin intentat i amb èxit anys anteriors -parapetats com un equip de la pila-, i qui més qui menys ho veia pelut, però tenir un 9 com Suárez, amb una bala sempre a punt, decanta dies que s’ennegreixen. Era de nit i després de 4 gotes no podia sortir l’arc de Sant Martí, tot i que el culer ho reclamava. El seu conjunt, avui sí, ha patit i ha gaudit. Ningú s’ha amagat. Mínim avantatge, tot obert per a la tornada de dimecres que ve.

Amb l’onze de gala, bé a la sortida, el Barça s’ha trobat el que ja sabia: un Atlètic tancat a la frontal de l’àrea, amb dues línies de 4 ben juntes i fins i tot els dos davanters també per darrera la pilota molts minuts. La teranyina matalassera ha deixat pocs espais per als blaugranes, que els ha faltat finesa per entrar per l’eix -pobladíssim- i més velocitat per tenir opcions per les bandes. Quan ho ha aconseguit, arribant Alba i Alves amb fondària, ha creat perill, però ni Messi ni Neymar han rematat amb encert. I avui calia no esperar segones ocasions, sinó clavar-la, per lleig que fos el gol.

Més actiu que contra el Madrid, el trident ha tornat a engegar espès, amb bona presència i insistència, però sense la determinació necessària. Godín ha liderat la defensa visitant i el jove Lucas no s’ha arrugat gens. Entre tantes cames rivals, Suárez no ha guanyat cap cos a cos i ni Messi ni Neymar han driblat en zona crítica. Jugar contra gairebé 10 defenses -solidaris i tàcticament preparats- no és gens senzill i la realitat és que al primer temps el Barça no ha sabut atacar amb eficàcia l’embut construït per Simeone.

El que no estava previst és que els madrilenys fessin mal si no era a la contra, i han sorprès la defensa barcelonista en un atac estàtic. Piqué ha sortit a tapar un control de Koke, aquest li ha cedit en vertical a Torres, Alves no ha corregit bé i el 9 ha marcat per sota les cames de Ter Stegen. Un error greu en cadena i a Europa, com s’ha vist, això té peatge. Cinc minuts després, en una jugada molt similar, Griezmann, aquest cop pel cantó d’Alba, ha obligat al porter alemany a treure una mà salvadora. Suors fredes al Camp Nou, que ha respirat una mica amb l’innocent expulsió de Torres, una segona targeta groga sobrera i en territori de ningú. Simeone ha protestat molt, però Torres ha actuat com un juvenil.

Tot i la vermella, el partit estava on volia l’Atlètic i així s’ha iniciat la segona part. Amb les idees més clares i un rival encara més aculat, quasi tocant-li la cara a Oblak, el Barça ha allargat els laterals, ha imprès velocitat a la circulació i ha convertit el duel en un atac-i-gol. Primer Messi ha tingut l’empat en una xilena, després Neymar ha enviat un tir al travesser, un eslàlom d’Iniesta… Tot dins l’àrea d’un Atlètic que no creuava el mig camp. Simeone ha rellevat l’àgil Carrasco per Augusto per afermar la medul·lar, però l’envestida dels de Luis Enrique era molt potent -amb Neymar i Iniesta al capdavant- i el gol l’ha concretat Suárez -en la seva primera rematada- amb més de mitja hora per davant. Sense esma per trenar tres passades, l’Atlètic es limitava a rebutjar la pilota i mantenir-se lúcid a la rereguarda.

Aleshores el Barça ha pausat una mica l’embranzida a tot o res, i amb intel·ligència ha anat desgastant un contrari ja amb les forces minvades. El jugador menys passava factura, i per una vegada contra el rocós Atlètic, Suárez -el més perjudicat per la tàctica blanc-i-vermella- ha pogut connectar un cop de cap des de l’àrea petita a una centrada d’Alves. El 2-1 ha destapat l’uruguaià -que ha cridat com si no hi hagués demà- i l’estadi, estabornit per Cristiano fa 3 dies i avui havent de remar riu amunt contra el pitjor rival. El tercer gol s’ha passejat diversos cops davant d’Oblak, però la cirereta a la meritòria remuntada s’ha quedat en un bon triomf que ho manté tot a l’aire per al Calderón.

Fitxa tècnica:

Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano, Alba; Busquets (Sergi Roberto, min. 79), Rakitic (Rafinha, min. 63), Iniesta (Arda, min. 82); Messi, Suarez i Neymar.

At. Madrid: Oblak; Juanfran, Lucas, Godín, Filipe Luis; Gabi, Koke, Saúl (Correa, min. 90), Carrasco (Augusto, min. 52); Griezman (Thoma, min. 75) i Torres.

Gols: 0-1, min. 24: Torres; 1-1, min. 62: Suárez. 2-1, min. 73: Suárez.

Àrbitre: Felix Brych (Alemany). Ha monestat Busquets, Suárez i Mascherano pel Barça, i Torres, Koke, Filipe Luis, Griezman, Lucas, Oblak i Augusto per l’At. Madrid. Ha expulsat a Torres (min. 35) per doble groga.

Estadi: Camp Nou. 88.534 espectadors.