Les esportistes federades a Catalunya són el 25% del total. Però si ens regim per la seva presència als mitjans de comunicació, els terrenys de joc del país sembla que estan ocupats només per homes. I és que segons el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’esport femení és totalment residual als informatius i programes esportius dels mitjans de comunicació públics. Només un 3,9% de les informacions esportives estan protagonitzades per dones, el 4,6% són esports mixtos, com les maratons, i el 91,5% fan referència a esdeveniments esportius masculins.

 

L’informe, Les dones en la programació esportiva , mostren “una hegemonia aclaparadora de l’esport masculí en els mitjans de la CCMA, que contrasten amb el fet que les dones sí que practiquen esports i ho fan també al més alt nivell. A Catalunya hi ha 145.494 dones amb llicències esportives, que representen una de cada quatre llicències”, assenyala l’informe del CAC. Amb tot, l’informe del CAC reconeix una millora de la presència de les dones esportistes en els darrers anys, i si el 2011 només representaven un 1,2% de les informacions, el 2016 ha crescut fins el 3,9%.

Les noies esportistes representen el 25% de les llicències federatives | FCB

 

El Parlament visibilitza l’esport femení

 

Conscients que l’esport femení és potent però invisible per a una bona part de la societat, dos grups parlamentaris han decidit impulsar propostes de resolució per posar fil a l’agulla i aconseguir fer visible aquest col·lectiu. Per una banda, el PSC presenta una proposta per lluitar contra el masclisme al món de l’esport, i proposa elaborar “un llibre de bones pràctiques de l’esport femení als mitjans de comunicació públics i privats per tal de garantir el tractament igualitari de la informació esportiva”. Per altra banda, el grup parlamentari liderat per Miquel Iceta proposa “avaluar el seguiment que es fa de l’esport femení als mitjans de comunicació de la CCMA i presentar un pla de comunicació específic que augmenti la presència de l’esport femení als mitjans de comunicació públics”.

 

 

Per altra banda, JxSí entra en un altre àmbit que invisibilitza les dones, l’arbitratge. El grup parlamentari independentista proposa que la Secretaria General de l’Esport desenvolupi una campanya de divulgació per potenciar l’accés de la dona a la professió d’àrbitre, “amb l’objectiu d’aconseguir la integració de la dona en el món de l’arbitratge i d’augmentar la seva presència a les diferents lligues, tant femenines com masculines, tant d’elit com no, i que doni a conèixer també les experiències positives a les diferents lligues europees, essent també aquest un mecanisme per fomentar l’esport femení”. Nou comentari

Comparteix