Deu esportistes competiran a Rio amb l’equip ‘dels refugiats’

Nedadors, atletes i judokes participaran als Jocs Olímpics sota la bandera del Comitè Olímpic Internacional

Els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro d’aquest estiu no són uns Jocs ordinaris. L’estat d’emergència financera decretat a l’estat, el virus Zika, la crisi política i el col·lapse dels serveis públics converteixen les Olimpíades en un torneig poc comú. A tots aquests problemes, s’hi suma una gran virtut que el fa encara més especial: per primera vegada a la història, deu esportistes de diferents països competiran amb un equip que els uneix, l’equip anomenat ‘dels refugiats’.

 

Sis nois i quatre noies, classificats en les disciplines de natació, judo i atletisme, participaran als Jocs de Rio i desfilaran en la cerimònia inaugural sota la bandera del Comitè Olímpic Internacional (COI), és a dir, sota el llençol blanc i les cinc anelles de color blau, negre, vermell, groc i verd. Tots ells, amb un objectiu comú: passar-ho bé, reivindicar la seva situació i demostrar l’esperit de superació que els ha conduït a l’èxit esportiu, després de fugir dels seus països d’origen obligats pel mal avenir, tal com han fet gairebé 60 milions de persones.

 

Ramil Anis, de 25 anys, competirà en natació als 100 metres papallona masculins, després d’haver fugit de Síria en direcció Bèlgica. Paulo Amotun Lokoro va escapar de Sudan del Sud i va arribar fins a Kènia ara fa dos anys. Amb 24, competirà als Jocs Olímpics en la disciplina d’atlesisme i en la prova dels 1.500 metres. Yiech Pur Biel, de només 21 anys, va fer la mateixa trajectòria que Lokoro i ara participarà als 800 metres, també en atletisme, la mateixa disciplina i prova del sudanès James Nyang Chiengjiek, també fugit a Kènia. Yonas Kinde, etíop fugit a Luxemburg, competirà, als seus 36 anys, a la marató pels carrers de Rio; i el congoleny Popole Misenga, de 24 i refugiat al Brasil, serà protagonista a la prova de pes mig de judo.

 

Pel que fa les quatre noies, dues d’elles -les nascudes a Sudan del Sud i refugiades a Kènia- participaran a les proves de 1.500 i 800 metres d’atletisme. Rose Nathike Lokonyen, de 23 anys, i Anjelina Nadai Lohalith, de 21, van fugir del seu país abans de complir deu anys. Ara, prometen “representar el meu poble i, potser, si aconseguim arribar a l’objectiu, podrem tornar i organitzar una cursa per promoure la pau i unir la gent”. I en queden dues: Yolande Mabika, congolenya de 28 anys fugida al Brasil, competirà en la mateixa disciplina que el seu compatriota Popole Misenga, la del pes mig de judo; mentre que la siriana Yusra Mardini, de només 18 anys i fugida a Alemanya aquest passat setembre, participarà als 200 metres d’estil lliure, en natació.

 

Tots ells, històries dramàtiques que han acabat amb felicitat i esperança, tot i la situació encara desesperant d’algunes de les seves famílies. Els Jocs Olímpics de Rio els ajudaran a desconnectar  -mai oblidar- de l’odissea que han viscut.

Nou comentari