Món Esport
Declan Hill: “Espanya és un dels països on és més fàcil arreglar partits”
  • CA

La greu crisi de l’Eldenc descoberta arran de l’escandalós 12-0 rebut al Miniestadi, davant el Barça B, ha obert la caixa dels trons de les apostes il·legals en el futbol estatal i ha fixat la mirada en l’organització d’una estructura criminal dedicada exclusivament a viure de la manipulació de partits. Declan Hill, investigador canadenc i un dels grans especialistes mundials en la matèria -autor de diversos llibres com Juego Sucio. Fútbol y crimen organizado-, analitza en una entrevista amb El Món els motius que duen les màfies europees i asiàtiques a actuar en el món del futbol.

Com és possible que la màfia calabresa pugui tenir aquest domini en el mercat d’apostes il·legals asiàtiques?

És molt simple. Durant els anys 80 i 90 els manipuladors de partits asiàtics van viatjar per tot el món, anant a molts tornejos com els Mundials sub-20 o sub-17, el Mundial femení o la Copa d’Àfrica, aproximant-se a equips i àrbitres. En aquell moment ja van arreglar partits en aquells tornejos i van començar a establir una xarxa. Més tard, cap a finals dels 90 i principis dels 2000, la globalització va colpejar directament aquestes apostes il·legals. Què va passar? Que el mercat d’apostes d’Àsia es va globalitzar. El mateix fenomen que va colpejar el periodisme, el turisme o la indústria local també ho va fer amb les apostes il·legals. Van haver de crear una gran organització mundial. Juego Sucio descriu la informació que vaig aconseguir negociant amb els gàngsters de Singapur, Malàisia i Tailàndia que van viatjar a Alemanya per arreglar partits del Mundial 2006. Ho van fer i ho segueixen fent com si fos un casament de negocis, un casament entre els manipuladors de partits asiàtics i criminals locals. Vaig publicar aquest llibre el 2008, però després encara han passat més coses. Grups de manipuladors singapuresos es van veure amb l’Ndrangheta -la màfia calabresa-, la màfia siciliana i la napolitana. Recentment, en el meu bloc publico una conversa amb una persona d’un rang altíssim dins el món del futbol, que directament em va dir “si ens jugues una mala passada, tinc amics a Nàpols del tipus que et pots imaginar que estic segur que te la tornaran”. Jo no sóc com James Bond, no són una persona ‘cool’, però vaig reaccionar de manera correcta. Li vaig dir que jo tenia amics a Àsia amb els quals els seus amics podrien fer negocis interessants. Vam riure i ja no en vam tornar a parlar. Deixa’m explicar-te perquè aquesta història és important. Dan Tan, un home de la màfia singapuresa, va viatjar a Nàpols i va aconseguir crear una gran organització de manipulació de partits per tota Itàlia. La policia italiana ho segueix investigant i ja han descobert vint equips comprats. Tot i això, la policia europea ha deixat de fer les seves investigacions perquè els responsables del futbol europeu els han frenat. Alguns d’ells són incompetents i estúpids, però d’altres tenen relació diària amb aquestes màfies. La corrupció existent en alts nivells en el futbol europeu encara permet que aquestes xarxes segueixin endavant.

Per què Àsia? Per què els mercats més interessants per fer aquest tipus d’apostes són els asiàtics?

Les cases d’apostes asiàtiques són gegants. Molt més grans que qualsevol casa d’apostes europea, deu vegades més. Per exemple, Adidas, que tothom la coneix, que mou 10 bilions de dòlars cada any. Només una casa d’apostes asiàtica, i no cal que sigui la més gran, mou més de 50 bilions de dòlars l’any. Cinc vegades més que Adidas, la gran empresa de roba esportiva. Imagineu el poder de les cases d’apostes asiàtiques.

 

El Confidencial va publicar que la màfia calabresa vinculada amb l’Eldenc també té vincles amb les màfies d’Aràbia Saudita i Malta. Són importants aquestes màfies?

Molt, i tant. Malta té un currículum extens de partits arreglats. Només cal fixar-se que la majoria de les cases d’apostes internacionals tenen la seva seu a La Valetta (Malta). S’han arreglat molts partits de la selecció nacional maltesa i de la sub-21. I parlem de la selecció nacional! Ells compren equips en tot moment, però aquí estem parlant de la selecció nacional del país. I no són rumors, no és ficció. Són fets provats i ja hi ha persones condemnades per haver arreglat aquests partits durant els últims anys.

 

Hi ha una persona que ha estat vinculada amb l’Eldenc que es diu Ércole Di Nicola, manipulador de partits d’un equip italià, L’Aquila. El coneix?

No, no n’havia sentit a parlar mai. Però diré un parell de coses. En general, pot succeir això que comentes. Hi ha brokers internacionals que viatgen pel món manipulant partits i és possible que sigui així a l’Eldenc. Tot i això, qüestiono els fets que han succeït aquí. Si la màfia hi estigués involucrada, el desenvolupament dels fets hagués estat diferent. Si hi hagués la màfia, ningú parlaria. Si hi hagués criminals seriosos, seria impossible que un jugador anés a les ràdios locals a explicar-ho. Hi hauria omertà, silenci, perquè aquesta gent tindria por de parlar. Pot ser que el jugador sigui molt valent i podria ser tot veritat, però veig més possible que l’implicat sigui un home de negocis corrupte no vinculat amb l’Ndrangheta. A més, L’Aquila és la capital d’Abruzzo, una regió que no està sota el domini de l’Ndrangheta.

 

Un jugador, Cheikh Saad, desconeixia que hi havia la màfia al darrere. Ara diu que el tema li fa una mica de por.

Tot plegat és una mica estrany. Quan hi ha connexió amb la màfia, sempre es fa una reunió al principi de temporada o abans del partit arreglat on hi participa un membre important de la màfia i on aquesta persona els diu quines són les normes. No volen sorpreses, ho han de tenir controlat. De manera habitual, es fan reunions normals amb membres menys importants, on es fan les propostes. Però aquesta és una altra reunió, d’un estil ben diferent. En algun moment del procés hi ha aquesta trobada amb un membre seriós de la màfia per advertir els entrenadors, els jugadors i totes les persones implicades a la xarxa que no els juguin una mala passada. Si hi ha connexió amb l’Ndrangheta, la Camorra o la Costa Nostra no es fan aquests tipus de declaracions. Segons el meu punt de vista, aquí no hi ha connexió amb una màfia.

 

Perquè aquestes màfies són molt perilloses, entenc.

I tant. Tenen establerta una xarxa que involucra vint equips a Itàlia, un 25% dels equips! I tots ells investigats per la policia. És una connexió enorme, una gran manipulació de partits, no és una tonteria. Aquesta és la manera que tenen de fer negocis.

 

I pels jugadors, també molt perilloses?

Per alguns. N’hi ha que estan ben contents de fer diners i que no els preocupa si la màfia és al darrere o no.

 

És més fàcil, aleshores, arreglar partits en categories inferiors que en les més altes?

No. És fàcil per un motiu, perquè els jugadors no estan ben pagats, però és molt més difícil perquè els diners que es mouen en el mercat de les apostes fan més evident que els partits estan arreglats. Si hi ha un partit arreglat entre el Barça i el Mallorca, ningú sospita perquè és normal que hi hagi molts diners apostats en un partit d’aquesta categoria. Però hi ha una cosa molt important aquí. Espanya té un greu problema de sous en els equips de futbol. Només cobren bé els jugadors del Barça, el Reial Madrid, l’Atlètic de Madrid, el Sevilla o el València. La resta tenen uns sous ridículs. En una lliga com Alemanya o Anglaterra, on hi ha grans contractes, no hi ha aquest tipus de problema. Si ets un criminal, pots entrar fàcilment a la Primera Divisió d’Espanya. Si el Barça juga davant l’Osasuna, tothom espera que el Barça guanyi. I no acuso l’Osasuna de res, però és un equip més petit. Qui dubtaria de la derrota si els jugadors estiguessin comprats? És fàcil arreglar partits a Espanya, és un dels països on ho és més. No hi ha cap altra lliga al món amb aquest interès i amb aquesta altíssima reputació, però els jugadors estan molt mal pagats.

 

En el seu llibre diu que hi ha partits importants, com a Lliga de Campions, que estan arreglats. Les màfies tenen tant poder per manipular partits de Champions?

Sí, i tant. És molt fàcil. Hi ha un mercat il·legal, negre, a la Lliga de Campions. I tothom ho sap. En la fase de grups hi ha sis partits per equip. Alguns dels equips que no es classifiquen venen els seus partits a d’altres equips que ho necessiten. És obvi. No passa cada temporada, ni amb tots els equips, però ha passat i passarà. En el futbol italià i espanyol també hi ha un gran mercat negre durant el mes de maig. Els equips de la meitat de la taula venen els seus punts a d’altres equips que els necessiten per guanyar la Lliga, per classificar-se per Europa o per evitar el descens.

 

Però això no tindria res a veure amb les màfies, no?

Podria tenir-hi molt a veure. En el meu llibre explico el cas de Rússia, on es venen i compren molts equips i on necessiten la màfia per protegir l’acord, per garantir el negoci. Es necessita una persona de la màfia que vetlli perquè tot segueixi el seu curs i no hi hagi entrebancs. El problema ve quan algú paga algú altre per arreglar un partit i resulta que després el resultat no és l’esperat. Què passa aleshores? Per això la màfia és important.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa