Món Esport
Un torneig de bàsquet contra el càncer infantil
  • CA

Un torneig de bàsquet pot ser molt més que una competició purament esportiva en la qual determinats equips lluiten pel títol de campió i pels premis econòmics i de reputació que se’n deriven. La competitivitat és la principal raó de ser de tots els esports, però no l’única, sobretot lluny de l’elit i del màxim nivell. Cada vegada és més comú veure com la pràctica esportiva té algun objectiu més enllà d’entretenir el públic i fer-lo gaudir; una missió que transcendeix de les pistes, dels terrenys de joc. I Cistella Solidària, l’11a edició de la qual se celebra aquest dissabte al Complex Esportiu de La Mar Bella, és, segurament, un dels millors exemples per evidenciar aquesta realitat.

L’esperit d’aquest torneig és clar i invariable: des de la seva fundació fins a l’actualitat, més d’una dècada després, “l’objectiu és que tant els organitzadors com els participants ens ho passem bé, quelcom imprescindible, i que puguem donar tants diners com sigui possible al Laboratori Oncològic Infantil de la Fundació Sant Joan de Déu”. Segons Pol Solà, un dels coordinadors de Cistella Solidària, que ja ha recaptat gairebé 170.000 euros des de la seva creació, el gran valor de la competició és el fet “que un grup d’amics que treballen de coses molt diferents utilitzen part del seu poc temps lliure per crear un petit gran esdeveniment lúdic i, al mateix temps, sensibilitzador”. “Els primers anys recaptàvem pocs centenars o milers d’euros, però de mica en mica hem anat creixent i en alguna edició s’ha donat al voltant de 30.000 euros. Hem tingut alts i baixos en funció de diferents factors i, per aquest motiu, no ens hem de posar objectius inassumibles”, explica Solà.

Programa de ‘Cistella Solidària’

Els orígens de Cistella Solidària, com tot bon projecte vital, es troben al carrer i entre amics. “Va néixer amb la intenció d’ajudar alguna entitat social. Uns amics que de tant en tant jugàvem a bàsquet en pistes del carrer vam decidir fer un partit més seriós en un pavelló. Vam convidar més gent i entre tots vam pagar el lloguer. Tothom va posar una mica més de diners del compte i el que va sobrar ho vam donar al Casal d’Infants del Raval. L’any següent vam pensar que encara ho podíem fer més seriosament i vam avisar més gent, buscar patrocinadors i fer rifes per tenir més fonts d’ingressos”, relata el promotor d’un torneig que ja compta amb el suport de força mecenes –Sènia, Catalana Golf, Geseme, Tubing Food, Amsel Assessors i Pauta Mèdia– i col·laboradors com l’Espanyol, el Joventut de Badalona, el Bàsquet Manresa, la Fundació Barça, la Fundació Gasol, l’Eurolliga, la Federació Catalana de Basquetbol o l’Ajuntament de Barcelona.

“Al llarg dels anys, aquests clubs ens han ajudat de moltes maneres. Ens han visibilitzat durant algun partit o a través de la seva pàgina web, hem pogut gravar vídeos amb alguns dels seus esportistes per promocionar l’esdeveniment, els veterans del Joventut i del Barça de bàsquet han vingut a fer partits d’exhibició, les cheerleaders blaugrana han vingut a animar, ens han donat material esportiu o entrades que hem pogut sortejar…”, revela Solà, que destaca que als clubs del màxim nivell “no els cal gastar-se ni un euro” per ajudar el projecte, ja que “són un altaveu mediàtic i amb una simple publicació a les xarxes ja fan una tasca propagandística increïble”. “Crec que cal molta més implicació dels esportistes, tant els dels esports d’equip com els d’individuals, en projectes solidaris”, sentencia l’organitzador.

El càncer infantil, una malaltia minoritària

Cistella Solidària és una de les iniciatives solidàries que financen el 75% de la recerca en càncer infantil que duu a terme l’Hospital Sant Joan de Déu, en el qual treballa un equip de 35 professionals que formen diverses línies d’investigació. “No hem d’oblidar que el càncer infantil forma part de les malalties minoritàries, ja que ataca un infant per cada 200 adults. És per aquest motiu que no és rendible per a la indústria farmacèutica, que dedica la major part dels seus recursos al càncer d’adults, ben diferent del dels més petits, ja que es tracta de tumors fruits de l’envelliment, no del desenvolupament”, analitza Natàlia Tintoré, integrant de l’equip de captació de fons del centre hospitalari.

“Cal destacar l’esforç i la il·lusió que, a banda de la donació, molt important, ens ha demostrat Cistella Solidària any rere any, quelcom que els honora i els converteix en una de les nostres iniciatives més fidels. És un dels nostres projectes pioners: en deu anys ha recaptat gairebé 170.000 euros”, remarca Tintoré, que destaca les curses entre els principals esdeveniments esportius i populars que recullen fons en favor de la Fundació Sant Joan de Déu, l’Institut de recerca on es realitza tota la investigació de malalties pediàtriques greus, la majoria catalogades com a minoritàries; i assegura que els beneficis obtinguts es destinen “als científics perquè puguin fer la seva feina i a comprar fungibles i consumibles, així com a equipaments capdavanters en noves tecnologies i a la realització d’assajos clínics per continuar avançant en el coneixement d’aquesta malaltia“.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa