Centenars de persones clamen per una Catalunya present al Mundial de Brasil 2014

Tortosa ha acollit la 5a edició del Dia de les Seleccions catalanes

Centenars de persones participen aquest dissabte a Tortosa en la 5a edició del Dia de les Seleccions Catalanes, amb la mirada posada en el Mundial de Brasil 2014. ‘És una utopia, però sense utopies no s’avança mai’, ha declarat el president del Parlament, Ernest Benach, que ha estat l’encarregat de fer el xut d’honor de la jornada, mentre Carod-Rovira va haver d’anul·lar la seva assistència per l’aprovació del pla d’austeritat. El president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, ha reconegut el ‘reclam internacional’ que s’aconsegueix amb Johan Cruyff com a seleccionador i que, en cap cas, la plataforma dóna suport a les campanyes contra la selecció espanyola.

La plataforma i l’Ajuntament de Tortosa han organitzat la jornada, a pocs dies perquè arrenqui el Mundial de futbol de Sud-àfrica. El Dia de les Seleccions vol ser el tret de sortida d’una campanya per reclamar i aconseguir portar la selecció catalana al Mundial de Brasil. Tant el president de la plataforma com Benach reconeixen, però, que no és gaire viable.

Vinyals ha declarat que, tot i ser un any emblemàtic -es compliran 300 anys de la desfeta-, ‘no hi serem a temps’. Vinyals ha advertit, però, que de cara al següent mundial, ‘ens ho hauran de posar fàcil’. En aquesta línia, Benach ha coincidit en la premissa que tot somni acaba arribant. ‘Cal continuar treballant; s’ha avançat moltíssim, però queda molta feina per fer’.

Segons Benach, és ‘indispensable’ la complicitat dels estaments, institucions i societat civil. ‘Catalunya que és un país esportivament molt potent, però no té el que tenen els estats, que és representació internacional’, ha lamentat Benach. Vinyals ha recordat que Catalunya ja pot competir en vint modalitats esportives -tot i no ser molt conegudes.

La figura de Cruyff ajuda, segons Vinyals, ‘a donar a conèixer la nostra realitat’. Vinyals, que ha remarcat el ‘treball en positiu’ de la plataforma, sense alimentar les crítiques contra la ‘roja’ per Internet, tampoc s’ha volgut mullar en si veu més factible els Jocs Olímpics d’Hivern o bé les seleccions, i s’ha limitat a confiar que ambdues iniciatives es facin realitat.

El Dia de les Seleccions és una jornada festiva -carregada de partits internacionals de futbol sala, korfbal, tennis taula, competicions de bike trial, una cursa popular, i un concert, de franc, amb Lexu’s, Brams i els Pets-, però alhora reivindicativa, per aconseguir, tal com remarca Vinyals, l’oficialitat de tots els altres esports on Catalunya no pot competir.

Aquesta diada vol ser el punt de trobada de tots aquells que comparteixen l’aspiració de veure algun dia Catalunya competint internacionalment en tots els esports. Vic va ser la primera ciutat que va apostar per acollir aquesta iniciativa l’any 2006, i els actes celebrats van reunir 26.000 persones. Les altres ciutats on ja s’ha celebrat són Reus, Girona i Mataró.

Nou comentari