El Madrid frena el Barça a Europa (86-76)

El Barça ha encaixat, a Madrid, la seva segona derrota de la temporada a Europa (86-76). El conjunt blaugrana ha perdut el Clàssic que s’ha disputat al Wizink Center malgrat haver capgirat un desavantatge de 21 punts abans del descans. Els 19 punts de Nikola Mirotic no han estat suficients per als de Pesic, que han competit contra el seu etern rival però han evidenciat que les peces del seu trencaclosques necessiten temps per encaixar a la perfecció.

Reacció per espantar els fantasmes

Era el primer examen de nivell per al nou Barça a Europa. Després d’un inici pràcticament impecable a l’Eurolliga –materialitzat amb sis victòries en els set primers partits–, el conjunt blaugrana visitava un WiZink Center que havia esgotat les entrades per viure el segon Clàssic de la temporada. El primer, corresponent a la final de la Supercopa d’Espanya i quan l’equip culer feia els seus primers passos després d’un estiu molt mogut, se l’havia endut el Madrid. Els de Pesic havien viatjat a la capital espanyola amb la clara missió que, aquest dijous, les coses fossin ben diferents. En el seu cap no hi havia una altra possibilitat.

Les sensacions inicials, no obstant això, han previst exactament el contrari. El Madrid ha passat completament per sobre del Barça i, amb un parcial de 32 a 14 al final del primer quart (la diferència a favors dels locals ha arribat a ser de 21 punts), ha deixat clar que volia convertir el partit d’aquest vespre en una dosi de realitat per al seu etern rival. Pesic ha provat diferents alineacions, però cap d’elles s’ha sentit còmode sobre la gespa sobre la pista. I Anthony Randolph, molt encertat, ho ha aprofitat per sentir-se fort i catapultar els seus cap al triomf. Nikola Mirotic no apareixia i les alarmes del Palau Blaugrana s’havien encès. La història s’estava tornant a repetir. Els fantasmes tornaven a aparèixer.

Malcolm Delaney, durant el partit contra el Madrid | FC Barcelona

El Barça, però, ha demostrat que és un conjunt completament diferent del que ha naufragat els últims anys, sobretot en competició continental, i ha exhibit una capacitat de reacció inèdita. Els culers han fet un segon quart brutal. I la principal prova d’això és que han arribat al descans amb un marcador favorable als seus interessos (48-50). El parcial ha estat extraordinàriament bo; l’equip blaugrana ha agraït com mai la lluita de Pau Ribas, ja recuperat, i Pierre Oriola i l’aparició estel·lar de Mirotic. L’alver-pivot ha aterrat a Madrid a temps per reanimar els de Pesic i respondre als xiulets de la que va ser la seva afició des del 2008 fins al 2014 amb una actuació excel·lent. Més enllà del que passés a la represa, el fet d’haver sabut rebel·lar-se en un moment difícil ja era molt positiu.

Intent de remuntada frustrat

Un parcial d’11 a 0 a favor dels madrilenys en els primers compassos del tercer quart ha evidenciat que amb 10 minuts bons no n’hi havia prou. Per guanyar a la pista del Reial Madrid, un conjunt que manté la columna vertebral exitosa dels darrers temps, cal molt més. I això que Llull ha estat molt desencertat. Facundo Campazzo, Gabriel Deck i Jordan Mickey han liderat els blancs i el Barça no ha trobat resposta a la millora local més enllà d’un Mirotic que ha seguit a la seva i un Ante Tomic que, també motivat pel seu passat, ha relluït una de les seves millors versions. Els de Pesic no han pogut mantenir el bon nivell del segon quart, ni de bon tros, i s’han hagut de conformar amb sobreviure i arribar als minuts decisius amb alguna opció (71-64).

Pierre Oriola i Jordan Mickey, durant el Clàssic | EFE

Quan ha arribat l’hora de la veritat, el Madrid no ha deixat que el Barça se li apropés en cap moment ni veiés opcions de vèncer en el Clàssic. Els blancs han endurit la seva defensa i han deixat els blaugrana amb només 12 punts en el darrer quart. Els errors en els llançaments, sobretot els des de la línia de tirs lliures, han acabat de condemnar uns culers que, al final, han estat lluny d’emportar-se el triomf. D’aquesta forma, els catalans han perdut el seu segon partit de la temporada a l’Eurolliga i seguiran una jornada més al capdavant de la classificació continental, encara que no ho faran en solitari, sinó que estaran acompanyats del Maccabi Tel Aviv, el Khimki, l’Anadolu Efes, l’Armani Exchange Milan i, si no falla en el seu compromís davant el Fenerbahce, el CSKA de Moscou.