Món Esport
Barça i Espanyol es disputen la catalanitat
  • CA

 

Quins han estat els vincles històrics i socials de Barça i Espanyol amb el sentiment catalanista? Què serà del Barça i de l’Espanyol en una Catalunya independent? S’han de posicionar políticament o ideològicament els jugadors? Què signifiquen els dos clubs avui dia per aquest “país del procés”? Aquestes qüestions han estat algunes de les que s’han tractat al debat ‘Barça i Espanyol al país del procés’, organitzat pel diari El Món a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, aquest divendres 28 d’abril.

 

L’exvicepresident de l’àrea institucional del FC Barcelona, Albert Perrín, l’expresident del RCD Espanyol, Ferran Martorell; els exfutbolistes de Barça i Espanyol Lluís Carreras i Dani Solsona; i els periodistes Frederic Porta i Manel Rodríguez, han estat els sis personatges convidats al debat, un debat que s’ha pogut seguir a través del web de ‘El Món’ i de la pàgina oficial de Facebook.

 

Albert Perrín ha estat el primer a intervenir per deixar clar quin és el seu posicionament al respecte: “Barça i Espanyol són dos equips que mereixen el màxim reconeixement”. De fet, ha assegurat que si fos per ell preferiria que el Barça acabés sempre primer i l’Espanyol el segon. “Tant de bo sempre fos així”.  Sobre directives, Perrín ha assenyalat que “són les que marquen els sentiments. A l’Espanyol sempre han estat semblants, al Barça han anat canviant”. Perrín també s’ha mullat sobre les declaracions del president del Màlaga, Al-Thani: “El Barça ha fet el passarell amb la gestió del tema d’Al-Thani. L’hauria d’haver declarat aquesta persona non grata”.

 

Albert Perrín, en una de les seves intervencions | Jordi Borràs

 

Ferran Martorell ha defensat la catalanitat de l’Espanyol introduint una qüestió històrica. “Per què es va dir Espanyol? Perquè es va fundar un any després del Barça. I perquè l’Espanyol va prohibir que els jugadors de l’Espanyol fossin estrangers”. Amb tot, Martorell ha puntualitzat que “cap president de l’Espanyol s’ha posicionat mai en política” i que “l’Espanyol no ha pintat res en el terreny polític català”. L’expresident de l’Espanyol també ha assenyalat que possiblement la millor manera de trobar solució a aquesta qüestió és “fer un referèndum”. Sobre si els jugadors s’han de posicionar o no ha afegit que “els jugadors han de jugar a futbol. Els metges no diuen quina és la seva posició política”.

L’exfutbolista del FC Barcelona, Lluís Carreras, ha indicat que “al camp de l’Espanyol veus banderes d’Espanya, al Barça hi ha estelades i senyeres” i ha defensat que als diaris es parli molt més del Barça que de l’Espanyol: “Si fos a la inversa no es vendria”. Sobre el futur del Barça en una Catalunya independent, assegura que “ara mateix, és parlar per parlar. No hi ha un demà fins que no hi hagi una consulta, un referèndum, i se solucioni aquest tema“. Pel que fa al fet de si els futbolistes s’han de posicionar s’ha posat en la pell dels jugadors: “No es pronunciaran mai, això sempre ha estat així”.

 

L’exjugador del RCD Espanyol, Dani Solsona, ha indicat que el “fot molt” que quan es parla d’un equip català sempre es parli del Barça, i que l’Espanyol estigui a l’altra banda: “Som un equip català com el què més”. Ha lamentat també que els clubs “no es poden significar perquè hi ha unes persones que manen”. Sobre el futbolistes, ha dit que “és difícil que es posicionin políticament, fins i tot la gent del carrer sovint no vol fer-ho”. En clau periquita ha dit que caldria fer un referèndum intern per decidir quin posicionament ha de tenir l’Espanyol políticament.

 

Frederic Porta, periodista de l’entorn del FC Barcelona, ha dit que “negar la catalanitat de l’Espanyol es com negar l’existència del sol”, i ha lamentat que moltes lectures de la història siguin esbiaixades: “Sembla que tot és blanc o és negre, i la vida té molts matisos”. Ha dit també que el Barça, en relació a la seva història, “no és gens coherent amb la seva catalanitat”. Pel que fa a la manca de posicionament del Barça i l’Espanyol sobre la qüestió ha assenyalat que “cap dels dos planifica l’endemà en una Catalunya independent. Què passarà amb el Barça? Què passarà amb l’Espanyol?”. També ha enviat un dard a la directiva actual: “No sempre pots quedar bé amb tothom sempre, que és el que fa la directiva del Barça”. I també ha criticat l’actitud de Luis Enrique: “A Itàlia en poc més d’un any parlava italià, però aquí no fa cap esforç”.

 

El periodista Manel Rodríguez | Jordi Borràs

 

Finalment, Manel Rodríguez, periodista d’Onda Cero, ha lamentat que els mitjans sempre posin el focus d’atenció amb el fet que l’equip català sigui el Barça: “L’Espanyol té l’etiqueta d’espanyolista des que el Barça va posicionar-se a favor de l’Estatut”. També ha dit que les institucions sempre han maltractat el club blanc-i-blau: “Sempre ha hagut de fer mans i mànigues per demostrar que és un club català i la gent està cansada”. Amb tot, ha reconegut que el Barça s’ha sabut vendre molt millor: “Ha sabut capitalitzar aquest sentiment. La junta de l’Espanyol ha tingut gent molt propera a l’independentisme, com el Joan Collet, però mai ha volgut fer una declaració en aquest sentit”. Sobre el posicionament dels jugadors ha dit que “no estaria malament que els futbolistes poguessin expressar els seus sentiments” i ha defensat la postura del club pel que fa al procés: “L’Espanyol ha dit clarament que no farà un pas enrere i que farà el que decideixi Catalunya”. Amb tot, des del seu punt de vista, l’Espanyol hauria de posicionar-se a favor del dret a decidir: “I seria bo que l’Espanyol fes el pas abans que el Barça”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa