Un àrbitre espanyol, expulsat del Mundial de bàsquet per un greu error

La decisió errònia ha suposat l’eliminació de Lituània i la FIBA no ha dubtat en apartar el col·legiat

Els errors són humans, però, a vegades, poden suposar el tot o el res. El trio arbitral encapçalat per l’espanyol Antonio Conde n’ha comès un que ha esdevingut decisiu en el resultat d’un partit vital entre França i Lituània al Mundial de bàsquet de la Xina. La selecció bàltica ha resultat perjudicada per l’error i ha acabat perdent el partit, fet que ha suposat la seva eliminació de la competició. L’òrgan federatiu mundial i organitzador de la Copa del Món, la FIBA, ha pres la decisió de suspendre els tres col·legiats i que no tornin a xiular cap partit del campionat.

Lituània perdia de dos punts a falta de 30 segons quan Valanciunas ha rebut una falta de tir. El pivot dels Memphis Grizzlies ha tingut l’oportunitat d’igualar el partit en el tram final des de la línia de tirs lliures. Ha encistellat el primer i, en el segon, la pilota ha tocat l’anella abans que Gobert l’escombrés per evitar l’empat. El jugador francès, però, ha tocat la pilota mentre estava en contacte amb el cèrcol, i aquest fet es penalitza amb la validació de la cistella. Cap dels àrbitres ha assenyalat la infracció.

La jugada ha estat molt ràpida i difícil de veure. El que s’ha reclamat des de la selecció lituana i la FIBA és que els àrbitres no hagin aturat el joc per revisar en el videoarbitratge una acció que, com a mínim, era dubtosa. D’haver-ho revisat, l’equip dirigit per Dainius Adomaitis hauria empatat el partit. La realitat ha estat que França s’ha quedat un punt per sobre, una diferència que De Colo s’ha encarregat a augmentar a tres i que ha tancat el partit a favor de la selecció bleu.

“Després d’una revisió del vídeo del partit del Mundial de Bàsquet FIBA entre França i Lituània que s’ha jugat aquest dissabte 7 de setembre, la FIBA ha determinat que durant l’últim intent de tir lliure del jugador lituà Jonas Valanciunas, amb 30,8 segons restants, el jugador francès ha tocat el cèrcol mentre la pilota estava en contacte amb ell“, ha confirmat l’organisme internacional. I ha decidit, en conseqüència, que “els àrbitres d’aquest compromís no dirigiran més partits del Mundial“.

En aquestes situacions tant dubtoses com decisives la revisió resulta quasi obligatòria i només es deixa d’utilitzar si la seguretat en els àrbitres és total. L’error ha condemnat una de les seleccions favorites i la FIBA s’ha mostrat rotunda. “Aquests nois es passen tot l’estiu, dos mesos, sense famílies. Reben zero dòlars, zero! Exigeixo un major respecte per a ells, però algú no respecta aquest joc. És una maleïda broma”, ha expressat amb duresa el seleccionador lituà, Adomaitis.

Més informació

Comentaris

    Ta luego Setembre 8, 2019 2:38 pm
    Ñ , en tot , es creu per damunt del bé i del mal , supremacia total. Yo soy apañó i no he de consultar cap vídeo , lo meu és paraula de Deu . Esperpèntic total !!

Nou comentari