Món Esport
Amaiur insisteix amb l’oficialitat de les seleccions basca i catalana
  • CA

La coalició Amaiur, que agrupa Eusko Alkartasuna (EA), Aralar i l’esquerra abertzale hereva de Batasuna, ha presentat una iniciativa al Congrés per a tornar a intentar el reconeixement oficial de les seleccions esportives basques i catalanes i que puguin competir contra Espanya en les diferents especialitats.

Es tracta d’una proposició no de llei per al seu debat a la Comissió d’Educació amb la qual s’insta el govern a avalar la inscripció de les federacions basca i catalana en els organismes esportius internacionals i que les seves seleccions puguin competir “amb plenitud de drets”.

La iniciativa d’Amaiur  es basa en el fet que les competències en matèria d’esports estan transferides a les comunitats autònomes, per la qual cosa s’insta al govern a no posar traves a la seva inscripció en les federacions internacionals. Això sí, la coalició només demana via lliure expressament per a les seleccions basques i catalanes.

La iniciativa, que va signada pel portaveu d’Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, en el seu moment integrant de la selecció espanyola d’handbol, demana reconèixer també als esportistes bascos i catalans la lliure opció de participar amb la selecció espanyola o amb les de la seva comunitat, eliminant possibles sancions per no atendre a la convocatòria de la ‘roja’.

Fa un mes va ser el PNB qui va intentar en el ple del Congrés el reconeixement internacional de les seleccions autonòmiques, tot i que només de les quatre comunitats considerades ‘històriques’: País Basc, Catalunya, Galícia i Andalusia.

Antecedents més immediats

Aquella proposició de llei del PNB va ser rebutjada amb els vots del PP, el PSOE i UPYD. En aquest debat, la portaveu d’Esports del PP i campiona olímpica de judo el 1992, Miriam Blasco, ja va avisar que el “populisme” propi d’aquest tipus d’iniciatives no suma, sinó que divideix, i a més “no beneficia” la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics del 2020.

Tant el PNB com Amaiur demanen també la retirada del recurs del govern de José María Aznar contra les lleis autonòmiques que permetien la presència internacional de les seves seleccions. Segons s’ha conegut en les últimes setmanes, el Tribunal Constitucional tampoc accepta que les federacions autonòmiques puguin inscriure’s en els organismes esportius on ja hi figura la federació espanyola.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa