Món Esport
Una breu reflexió sobre el periodisme ràpid

Amb menys de vint-i-quatre hores de diferència, al Món Esport hem desmentit una informació que feia temps que corria per les xarxes i que molts mitjans de comunicació havien donat com a certa, de la mateixa manera que hem hagut de rectificar una notícia publicada en exclusiva a altres diaris i que contenia un error considerable. Per una banda, aquest dijous hem estat l’únic mitjà de comunicació que ha explicat que el Futbol Club Barcelona no portarà en cap cas el logotip de la cantant colombiana Shakira a la samarreta. D’altra banda, però, aquest divendres hem hagut de matisar una informació publicada feia dies on es relacionava Guillem Joan Laporta, fill del president del Barça Joan Laporta, amb un cas de presumpte maltractament i que estava equivocada.

Què ha passat aquí? Per una banda, a Món Esport vam detectar que els mitjans de comunicació que havien publicat com a certa la informació de la samarreta del Barça amb el logotip de Shakira no citaven cap font. En comptes de continuar amb aquesta roda, ens vam posar en contacte amb les persones pertinents, per, efectivament, desmentir aquesta notícia. Tanmateix, no vam comprovar prou exhaustivament la informació del fill de Laporta, ja que vam donar per fet que si els diaris que ho havien publicat citaven fonts policials, aquestes estarien encertades. L’error, pel que sembla, va ser dels mateixos agents, que van confondre un fill de Laporta amb un altre. Tot i això, la conclusió que extraiem és que no ens podem fiar ni dels nostres companys de professió quan estan assegurant qualsevol cosa rotundament.

En un moment de la història on qualsevol persona pot distribuir una informació, sigui certa o no, a través de les xarxes socials i fins i tot de mitjans de comunicació autoproduïts, els periodistes hem de ser extremadament rigorosos pel que fa a l’explicació de notícies que s’ajustin a la realitat. La lliçó que hem après després d’aquests fets, és que, encara que persones de total confiança estiguin citant fonts primàries, mai no tindrem la certesa absoluta de res. Considerem que la nostra tasca sempre ha estat molt professional, mencionant els mitjans que han publicat informacions quan no les hem pogut contrastar i utilitzant els verbs condicionals per no assegurar res al 100%. Aquest error ens reafirma a continuar fent les coses de la mateixa manera, però afegint encara més rigor i seriositat.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa