Diuen que la distància és l’oblit i, certament, veure Leo Messi jugant al PSG, fred per un adeu a contracor, celebrant el Mundial de l’Argentina sense el Barça, semblen multiplicar la distància que separa Barcelona de París. L’oblit és inconcebible, però separar-se ha estat bo per a tots dos, perquè els ha permès resoldre un problema que arrossegaven des de feia temps. Per al futbolista argentí, centrar-ho tot a guanyar el Mundial que el convertís en llegenda per al seu país i rei de reis a la història del futbol. Per a l’entitat, desmuntar el Barça de Messi per poder construir el Barça de la pròxima dècada. I aquest és justament el gran valor de la Supercopa conquerida pels de Xavi a Riad contra el Reial Madrid, que és el primer títol després de Messi I la primera pedra de la nova era.

Feia anys que el barcelonisme no gosava aixecar massa la vista per no haver d’enfrontar-se al dia que Messi ja no hi seria. I aquelles pors estaven justificades, perquè Messi era el més gran, amb ell tot era més fàcil, però ell era la fórmula, el sistema, el règim, el lideratge; no hi havia alternativa possible. Cap dels jugadors que van venir van ser capaços de modificar l’escenari i tots els que hi eren quan l’argentí va marxar en direcció a París van quedar orfes. Tot estava per fer. Per al club, que any i mig després encara batalla per retallar la nòmina i fer espai per poder fitxar el que cal. I per als tècnics, primer Koeman i ara Xavi, perquè un equip és com un edifici i tenien plànol, bigues i maons, però la resta era un solar i mentrestant la competició no s’atura, ni perdona.

Per aquest motiu, la Supercopa és valuosa per molt títol menor que sigui, perquè l’equip i tot el seu entorn necessiten sentir que estan en el bon camí, perquè el Barça de Xavi és el Barça més jove en moltes dècades i necessita recorregut, perdre i guanyar, acumular experiència, jugar finals i guanyar-les. I guanyar aquesta final superant clarament el Reial Madrid envia un missatge potent de reafirmació, autoestima i confiança, per als tres fronts que l’equip té oberts (Copa i Europa League), encara que el gran objectiu de la temporada sigui la Lliga. Messi no hi és i el Barça torna a guanyar. Són molts els que senten que Messi i el Barça són un i s’han de tornar a trobar. Seria desitjable i és probable que acabi passant, però tot serà molt diferent perquè la nova era ha començat.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa