L’Algemeen Daagblad, un diari de Rotterdam, ha avançat l’acord al que ha arribat l’Ajax d’Amsterdam, l’Ajuntament de la ciutat i la família Cruyff perquè l’estadi del conjunt ajaccied passi a anomenar-se Johan Cruyff Stadium.

 

La seva inauguració el 1996, despertà l’admiració del món del futbol en ser el primer estadi cobert del món que comptava amb un camp de gespa natural. Gràcies a una tecnologia inèdita fins aleshores, uns panells replegables cobrien la totalitat de localitats de l’Amsterdam Arena en poc més de mitja hora.

 

D’ençà la construcció del seu primer estadi el 1911, l’Het Houten Stadion (l’Estadi de fusta), l’Ajax va recórrer diferents llars. Des de l’Estadi Olímpic on es van celebrar els Jocs d’estiu el 1928, passant pel De Meer Stadion —situat a l’est de la ciutat— on s’establí definitivament a partir de 1934. Sis dècades més tard, l’Ajuntament impulsà la construcció de l’Amsterdam Arena on l’Ajax s’acabà traslladant el 1996. El nou camp doblava l’aforament de l’antic estadi, aquell que havia estat testimoni de l’etapa més gloriosa del conjunt de la capital dels Països Baixos. Un equip liderat damunt el terreny de joc per jove prim i demanegat anomenat Johan Cruyff que a inicis dels anys setanta va dur a l’Ajax a conquerir de forma consecutiva tres edicions de la Copa d’Europa (1971- 73).

 

Sota les ordres d’un ex davanter del club, Rinus Michels, l’Ajax va desplegar un joc enlluernador basat en conceptes com la pressió ofensiva, la pràctica del fora de joc i la possessió de pilota. Una aposta atacant i vistosa que popularitzà l’expressió “futbol total”. Amb Krol, Neeskens, Haan, Van Dijk i Mühren a l’equip l’Ajax va esdevenir pràcticament imbatible durant aquest trienni daurat, quelcom que ja havia evidenciat quan va golejar al mític Liverpool entrenat per Bill Shankly.

 

Cruyff va arribar a l’Ajax amb 10 anys. A les categories inferiors del club compaginà la pràctica del futbol amb el beisbol, fins que als 15 anys prioritzà donar puntades amb els peus. Dos anys més tard, el 1964, va debutar amb el primer equip en un partit de lliga marcant l’únic gol de l’Ajax. A partir de llavors els èxits esportius, tant col·lectius com individuals, es succeïren. Així entre 1971 i 1974 l’astre holandès guanyà fins a tres Pilotes d’Or, un dels màxims guardons del futbol europeu que atorgava la revista France Football.

 

No és estrany doncs que Cruyff esdevingués tota una llegenda al club. Un mite al que l’afició, fins i tot, va perdonar haver fitxat pel màxim rival, el Feyenoord de Rotterdam arran d’un rampell després que l’Ajax decidís no renovar el seu contracte en la seva segona etapa al club a inicis dels vuitanta. Geni i figura. Malgrat la seva edat, Cruyff va liderar l’equip que va guanyar la lliga 83/84 i, a més, va ser designat per cinquena vegada a la seva carrera millor jugador neerlandès de la temporada. Ni això va fer minvar l’adoració que els seguidors de l’Ajax sentien per ell.

 

Per tot plegat ara, mesos després de la seva mort, la directiva del club ha negociat amb la família i l’Ajuntament posar el seu nom a l’estadi. Només hi ha un entrebanc que pot entorpir l’acord. La petició dels Cruyff perquè aparegui al costat del seu nom cap marca comercial.

 

Amb l’Ajax Cruyff va jugar 328 partits, marcant 246 gols. Al Barça l’holandès va disputar 173 partits, marcant 59 gols. A les darreries dels anys vuitanta Cruyff tornaria al club blaugrana per dirigir una de les etapes més exitoses del club, la de l’anomenat “dream team”. El 2007 l’Ajax va retirar el dorsal “14” per homenatjar a Cruyff. Nou anys després l’entitat malda vol posar el seu nom a l’Amsterdam Arena, renunciant potser fins i tot a uns ingressos vitals pel conjunt ajaccied. A vegades els diners no ho són tot.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa