Món Esport
Cristiano Ronaldo va facturar els seus drets d’imatge a Irlanda
  • CA
Cristiano Ronaldo, jugador del Reial Madrid. | EFE

Cristiano Ronaldo va facturar els ingressos pels seus drets d’imatge a una companyia amb seu a Irlanda. Així ho afirma -i n’aporta proves- el diari digital El Confidencial, que assegura que el portuguès va utilitzar una empresa fora de l’estat espanyol per segellar els seus contractes publicitaris amb les marques Nike, Unilever, Kentucky Fried Chicken, Konami, Toyota, Jacob & Co, Mobily, Etihad Etisalat, Banco Espírito Santo o Clear, en documents datats d’entre el 2004 i el 2015.

D’aquesta manera, el davanter del Reial Madrid es va aprofitar dels avantatges fiscals que ofereix la creació d’una empresa en un país com Irlanda, no considerat paradís fiscal, però amb  un impost de societats molt inferior que el d’Espanya. A Irlanda, les empreses tributen a un 12,5%, mentre que a l’estat espanyol ho fan a un 25%.

 

Segons explica aquest digital, Cristiano Ronaldo va facturar els seus drets d’imatge a través de la companyia Multisports & Image Management (MIM) Limited, en la qual no hi figura el futbolista com a propietari, ni com accionista. L’empresa és propietat de l’advocat irlandès Andy Quinn, però està “autoritzada per explotar i concedir drets sobre la imatge, el nom, les paraules (parlades o escrites), la signatura, la informació biogràfica, fotografies i vídeos (…) que identifiquin el futbolista professional Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro”, segons demostren els documents confidencials als quals ha tingut accés el mateix diari.

Darrerament, l’Agència Tributària ha perseguit diversos futbolistes, la majoria del Barça, per signar i facturar els seus drets d’imatge a través d’empreses, sobretot si estan domicilades a un país estranger i no tributen els seus ingressos a Espanya, el seu país de residència. A Messi i al seu pare se’ls va condemnar a 21 mesos de presó per no haver tributat a Espanya els drets d’imatge del futbolista durant els anys 2007 i 2009 i sí haver-ho fet a través de societats radicades a l’Uruguai, Regne Unit i Suïssa.

 

Javier Mascherano també va ser condemnat a un any de presó per haver defraudat 1,5 milions d’euros per haver ingressat  els seus drets d’imatge a través d’una companyia de Madeira (Portugal). A Samuel Eto’o, la mateixa Hisenda li reclama 10 anys de presó i una multa de 68 milions d’euros per simular una cessió de drets d’imatge a una empresa d’Hongria entre 2006 i 2009.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa