El Girona busca l’ascens contra els seus propis fantasmes

A 180 minuts de primera. El Girona té el retorn a l’elit a tocar. Fa una dècada es parlaria d’oportunitat històrica, però els blanc-i-vermells s’han enfrontat a aquest repte fins a quatre vegades en set anys. Aquest vespre a les 21, a l’estadi de Vallecas, el Girona haurà de vèncer dos rivals per ser un pas més a prop de la màxima categoria del futbol nacional. El primer és el Rayo Vallecano, que va donar la sorpresa eliminant el Leganés en la ronda anterior. El segon, els fantasmes del seu passat.

Trencar amb el passat

Quatre vegades ha disputat el play-off el Girona i quatre vegades ha perdut. El 2013, amb Rubi a la banqueta, el club català no va poder amb l’Almeria. El 2015 va ser l’any més cruel, l’equip llavors dirigit per Pablo Machín va rebre un gol del Lugo en els últims instants que el va privar de l’ascens directe. La tercera posició va permetre al Girona jugar el play-off, però el Saragossa va acabar de consumar la tragèdia amb un 1-4 a Montilivi. L’any següent ho van tornar a tenir a tocar, però llavors va ser l’Osasuna el botxí del conjunt de Machín.

El 2017 van pujar finalment, per la via directa, i després de dues temporades a primera van perdre la categoria. L’any passat, quan semblava que ho tenien tot a favor, un gol de l’Elx en l’últim minut els va privar de l’ascens. El Girona, però, segueix sense rendir-se i s’ha colat per cinquena vegada als play-offs. En una temporada en què no ho semblava, el club català té l’oportunitat de trencar d’una vegada per totes amb el seu passat i tornar-se a plantar a primera.

El Girona celebra l’ascens aconseguit el 2017 | Girona FC

Gran dinàmica

El Girona ha tancat la temporada d’una forma excel·lent. Un mal inici el va allunyar de les posicions altes de la classificació, però el ritme al tram final ha disparat al conjunt de Francisco. Els blanc-i-vermells porten deu partits sense conèixer la derrota, vuit victòries i dos empats. Set partits guanyats de forma consecutiva van permetre escalar posicions i destronar el Rayo i l’Sporting, a qui el Girona va retallar 10 punts en vuit jornades.

Ja als play-offs, el club català no va donar opció a l’Almeria. L’equip de Francisco espera aprofitar aquesta embranzida per certificar el seu retorn a l’elit. Els últims precedents contra el Rayo no són bons, ja que el Girona no ha aconseguit imposar-se en cap dels dos partits. De tota manera, això també era així contra l’Almeria i el club andalús no va poder seguir el ritme gironí, que va sentenciar ja a l’anada amb un 3-0.

Stuani, a temps

Durant molts trams de la temporada, el Girona s’ha vist perjudicat per l’absència del seu gran ‘killer’, Cristhian Stuani. El davanter uruguaià es va perdre també les semifinals, però Francisco podrà comptar amb el seu olfacte en els partits més decisius de la temporada. Stuani podrà acompanyar Bàrcenas i Sylla en la línia d’atac contra el Rayo, la víctima preferida del veterà davanter del Girona.

Stuani li ha marcat dotze gols a l’equip madrileny en disset partits. En la seva etapa amb el club català, surt a gol per partit. El seu instint golejador serà un efectiu important per aconseguir el retorn a primera. Davant hi tenen un Rayo que es va classificar per als play-offs amb problemes, però va donar la sorpresa en desfer-se amb facilitat del Leganés. Avui a les 21 es juga el primer partit a Vallecas, mentre que la tornada serà diumenge vinent a Montilivi.