Món Esport
Segell guardiolista en un Mundial sense Guardiola
  • CA

 

Pep Guardiola ha seguit els tres últims Mundials des de la televisió. Que l’actual tècnic del Manchester City no hagi estat seleccionador, però, no vol dir que no hagi tingut influència en algunes de les últimes seleccions que han triomfat amb un títol del món. De fet, n’ha tingut i molta. Quantitativament, pel que fa a un elevat nombre de jugadors i, sobretot, qualitativament, amb una aposta de joc identificativa que es manté en el temps, encara que amb matissos, i es trasllada d’uns països a altres. Els dos últims títols mundials ha acabat els últims vuit anys als mateixos territoris on que ha dirigit. A Anglaterra ja es freguen les mans pensant en repetir un triomf que no es produeix des del 1966. 

 

Valdés, Piqué, Puyol, Iniesta, Xavi, Busquets i Pedro van ser els set representants blaugranes que van guanyar amb Espanya el Mundial de Sud-àfrica del 2010. Bona part d’ells van ajudar a marcar un estil que encara es manté, si bé alguns d’ells ja no segueixen a la selecció espanyola. Aquell torneig (a més de les Eurocopes del 2008 i 2010) va marcar un abans i un després, sobretot per la forma com es van aconseguir. L’empremta de Guardiola era evident en una selecció on Luis Aragonés i Vicente del Bosque van saber aprofitar la inèrcia i estil que va implantar el tècnic de Santpedor en un Barça dominador en aquell moment.

 

Quatre anys després, Alemanya va regnar al Brasil el 2014 amb Neuer, Schweinsteiger, Müller, Lahm, Kroos, Götze i Boateng. Aleshores, Guardiola entrenava al Bayern Munic, que va aportar bona part dels mundialistes alemanys. Els germànics, liderats per Joachim Löw, van apostar per un futbol total, mostra d’això resta la golejada al Brasil a les semifinals. Els brasilers eren una suma d’individualitats, mentre que els alemanys van brillar com a col·lectiu. Un conjunt agressiu sense pilota i ofensiu i atractiu amb ella.

 

Menys implantació en nombre té l’Anglaterra de Southgate, que disposa de quatre jugadors del Manchester City: Walker, Stones, Sterling i Delph. Tots ells estan comptant amb un gran nombre de minuts en la cita de Rússia. “Guardiola ha influenciat a Anglaterra”, va reconèixer fa uns dies l’exjugador del Manchester United Paul Scholes, que reconeix que l’actual seleccionador té lligams futbolístics amb el tècnic català: “Southgate ha anat a veure Guardiola, s’han reunit i han parlat molt. Southgate volia saber com es pot fer el futbol dels seus equips. Guardiola ha sigut definitivament una influència en aquesta selecció. Només cal veure la forma de jugar dels tres defenses centrals o el fet d’apostar per un porter que també sap tocar la pilota amb els peus”. Més enllà dels jugadors del City, Anglaterra aposta per tenir la pilota i no rifar-la, un tret distintiu que és visible, fins i tot, en el seu porter, Pickford.

 

El segell de Guardiola en aquest Mundial, però, no es limita als quatre anglesos. En total, de fet, el City ha aportat 16 jugadors a la gran cita. Gabriel Jesus, Fernandinho i Danilo (Brasil), Ederson i Bernardo Silva (Portugal), Otamendi i Agüero (Argentina), David Silva (Espanya), Gündogan (Alemanya), Mendy (França), a més de De Bruyne i Kompany, els dos belgues que, juntament amb els anglesos, encara es mantenen vius en el torneig.

 

Els 17 alumnes de Pochettino

 

Guardiola, però, no és l’únic tècnic amb cert ascendent en el joc coral d’algunes seleccions. Un altre entrenador de la Premier League amb passat per un club català, Mauricio Pochettino, dirigeix actualment un Tottenham Hotspur que aporta 12 jugadors a les semifinals Mundial de Rússia. L’argentí, a més, n’ha dirigit fins a 17. Anglaterra té sis jugadors que van passar per les seves ordres: Rose, Dier, Trippier, Dele Alli, Kane i Walker, actualment al City.

 

Alderweireld i Vertonghen són els dos representants belgues dels Spurs amb més minuts, però no els únics: Mousa Dembelé i Nacer Chadli (ara al West Bromwich) també han aportat minuts de qualitat des de la banqueta. El segon, a més, va firmar la providencial diana contra el Japó en el darrer minut de partit. Lloris és el porter titular de França, i Lovren, un pilar del Liverpool amb passat pel Southampton, l’equip previ de Pochettino. Eriksen (Dinamarca), Son Heung (Corea), Dawison Sánchez (Colòmbia), Paulinho (Brasil) i Fazio (Argentina) també han estat dirigits per l’ex entrenador de l’Espanyol.

 

 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa