Món Esport
Un Mundial per consolidar l’auge del futbol femení
  • CA

Aquest divendres 7 de juny comença a França la Copa Mundial Femenina de la FIFA 2019. Una cita clau per a totes les futbolistes del món i, quant a transcendència, possiblement la més important de la història del futbol femení fins al moment. Es tracta de l’oportunitat d’acabar de consolidar l’extraordinari auge que ha sofert aquest any. De posar la cirereta a una temporada inoblidable i que ha de servir per establir els fonaments de la seva professionalització.

L’ascens meteòric a Espanya

La història del futbol femení a Espanya es va accelerar quan les noies de La Roja es van classificar per primera vegada per a un Mundial, l’any 2015 al Canadà. El seu ascens meteòric no s’ha aturat i van ser en el primer equip d’Europa a classificar-se per al Mundial de França 2019 després de guanyar tots els seus partits a la fase de classificació.

Aquest creixement de la selecció nacional és proporcional a l’evolució en l’àmbit de clubs. En els últims 15 anys –el període on existeixen registres, entre el 2002 i el 2017– el nombre de jugadores a Espanya s’ha multiplicat per quatre. Només entre el 2014 i el 2017 (època en què Espanya va participar en el Mundial per primera vegada) va créixer un 41%, tot i que elles encara representen només un 5,8% del total de futbolistes que participen en competicions oficials.  A més, el fet que els partits s’hagin començat a retransmetre per televisió ha detonat el fenomen: 105.071 espectadors de mitjana per partit aquesta temporada, un 37% més que l’anterior, segons dades de LaLiga.

I quan juguen en estadis –cosa que s’ha començat a impulsar– reuneixen milers de persones, com és el cas del partit entre l’Atlètic de Madrid i el Barça al Wanda Metropolitano, que va aplegar més de 60.000 espectadors; o l’Athletic Club contra el Levante a San Mamés, amb pràcticament 25.000.

Fa anys que hi són, però fins fa dos amb prou feines se les veia. I aquest interès social creixent en elles ha provocat l’arribada de les marques, els diners i els fonaments per muntar-hi una indústria al voltant. No obstant això, el partit crucial per a les futbolistes no ha fet més que començar. El que té a veure amb la igualtat i amb assolir unes condicions professionals mínimes per a totes les jugadores de Primera Divisió.

El paper de la selecció espanyola al Mundial

La selecció espanyola, entrenada per Jorge Vilda, està lluny de ser una de les favorites al títol. 13a en el rànquing FIFA i un esglaó per sota de les grans potències, l’objectiu és millorar el que es va fer en l’anterior Mundial, on Espanya va ser eliminada en la primera fase després de ser incapaç de guanyar cap partit. 10 jugadores del Barça formen part d’una expedició encapçalada per la jugadora de l’Atlètic de Madrid Jennifer Hermoso.

A la fase de grups s’enfrontarà a Sud-àfrica el dia 8 de juny. A priori és el rival més dèbil del grup i la seva estrella és Janine van Wyk. Després tindrà el partit més complicat, el que jugarà contra Alemanya el 12 de juny. Les alemanyes són segones del rànquing mundial i una de les grans favorites a guanyar el torneig. En set edicions, han aconseguit aixecar el trofeu en dues ocasions i en tres més han estat finalistes. Finalment, el dia 17 jugaran l’últim partit de la fase classificatòria contra la Xina, una de les pioneres en el futbol femení. Serà un partit entre dos combinats molt igualats i en què es decidirà la classificació per als vuitens de final. La selecció espanyola disputarà tots els seus partits a les 18h.

Quan?

La Copa Mundial Femenina de la FIFA es jugarà entre el 7 de juny i el 7 de juliol. El partit inaugural el disputaran França (la selecció amfitriona) i Corea del Sud, divendres 7 de juny a les 21h.

On?

El març del 2015 es va triar França com a seu del Mundial Femení del 2019. D’aquesta manera, els francesos es van convertir en el quart país a ser seu d’un Mundial tant d’homes com de dones (van ser protagonistes del certamen masculí en els anys 1938 i 1998). Són nou les ciutats escollides com a seus de diferents partits: Lió, París, Niça, Montpeller, Rennes, Le Havre, Valenciennes, Reims i Grenoble. La cerimònia i el partit inaugural es faran al Parc dels Prínceps, estadi del PSG, mentre que les semifinals i la final es jugaran al Parc Olympique Lyonnais, estadi que pot acollir fins a 59.618 espectadors.

Seleccions favorites

Per segona vegada en la història dels Mundials femenins, són 24 les seleccions que competiran per l’anhelada copa. Els Estats Units són la selecció favorita, ja que són les vigents campiones i principals  candidates a alçar el títol per quarta vegada. Alemanya, liderada per Dzsenifer Marozsán, busca guanyar el certamen per tercera vegada i ja venen d’aconseguir l’or en les Olimpíades de Rio del 2016. Altres favorites són el Japó, Austràlia i Suècia. Les primeres ja compten amb una estrella a la samarreta, mentre que les altres dues nacions busquen guanyar el seu primer Mundial.

També cal tenir molt en compte les amfitriones. França busca aixecar la Copa del Món per primera vegada i, tenint una de les lligues de futbol femení millor desenvolupades del món, serà un dels equips més difícils de guanyar durant el torneig. Si ho aconsegueixen, França es convertiria en el primer país a guanyar els dos Mundials, el masculí i el femení, en anys consecutius.

On veure-ho?

GOL serà el canal del Mundial, amb més de 150 hores de programació especial. La periodista Danae Boronat serà la primera dona a narrar una cita mundialista. L’acompanyaran altres dones com Sara Giménez i Natalia Arroyo a més d’Iván Fanlo i Albert Moreno. Jugadores i exjugadores com Ruth García, Sonia Bermúdez, Laura del Río, Ainhoa Tirapu, Ana Romero o Maria Pry passaran pels seus micròfons per analitzar els diferents partits.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa