Món Esport
Les noves set regles que canviaran el futbol a partir de la pròxima temporada
  • CA
Carlos Del Cerro Grande, en una imatge d'arxiu.
Carlos Del Cerro Grande, en una imatge d’arxiu. | Europa Press

El futbol evoluciona i, en conseqüència, les lleis que el regeixen també ho fan. El passat 2 de març, la International Football Association Board –l’òrgan encarregat de determinar les regles de joc del futbol– es va reunir a Aberdeen, Escòcia, amb representants de diferents federacions i de la FIFA. En la 133ª reunió de l’organisme, aquest va aprovar diferents canvis de reglament.

 

La IFAB encara no ha confirmat l’eliminació dels refusos en els penals, però sí que ha aprovat set modificacions que canviaran, en certa mesura, el món del futbol: No es podrà marcar cap gol amb la mà, els atacants no podran integrar-se en les barreres en els llançaments de falta, el porter ja no haurà de tenir els dos peus sobre la línia de gols en els penals, els canvis hauran de ser més ràpids, la pilota no haurà de sortir de l’àrea per ser tocada per un altre jugador en els serveis de porteria, les targetes arribaran als cossos tècnics i l’àrbitre ja no serà com un pal.

 

No es podrà marcar cap gol amb la mà

 

La primera modificació té a veure amb un dels assumptes més polèmics en el reglament, el de les mans. A partir del pròxim mes de juny, qualsevol gol marcat amb la mà serà invalidat, amb la indiferència si el contacte ha estat voluntari o involuntari. En aquest aspecte, la falta de voluntarietat no tindrà cap efecte.

 

Els atacants, vetats les barreres en els llançaments de falta

 

En els llançaments de falta, els davanters acostumen a integrar-se en la tanca defensiva amb l’objectiu de molestar els adversaris. Això, que genera força polèmica i disputes entre els futbolistes, s’acabarà després de la final de la Champions del Wanda Metropolitano: els atacants s’hauran de situar, com a mínim, a un metre dels defensors.

 

El porter ja no haurà de tenir els dos peus sobre la línia de gols en els penals

 

En els llançaments des dels onze metres, els porters ja no estaran obligats a tenir els dos peus sobre la línia de gol fins que l’adversari executi el llançament. Amb un n’hi haurà prou.

 

Els canvis hauran de ser més ràpids

 

Els futbolistes substituïts hauran de sortir per la línia del límit del camp més propera a la seva posició, i no per la zona de banquetes. El jugador que el rellevi entrarà al camp quan el seu company abandoni el terreny de joc.

 

La pilota no haurà de sortir de l’àrea per ser tocada per un altre jugador en els serveis de porteria

 

Una altra de les regles que no beneficia la fluïdesa del joc és que, en els serveis de porteria, cap jugador dels dos equips pot tocar la pilota abans que aquesta surti de l’àrea. Els equips ho aprofiten com a mesura preventiva per no perdre la pilota davant pressions agressives, ja que si algú ho fa, el servei s’ha de repetir. A partir de l’any vinent, no obstant això, aquesta norma serà suprimida.

 

Les targetes arriben als cossos tècnics

 

Sense més. Ara, els entrenadors i els seus assistents poden ser amonestats i expulsats, però quan els àrbitres ho fan no els ensenyen targetes. Aquesta qüestió de protocol serà canviada, i els cossos tècnics seran tractats de la mateixa forma que els futbolistes.

 

L’àrbitre ja no serà com un pal

 

En l’actualitat, si un àrbitre toca la pilota, la jugada segueix com si aquesta s’hagués estavellat contra un dels pals d’alguna porteria. A partir de la pròxima temporada, s’actuarà de la següent forma en cas que la pilota toqui a un col·legiat:

 

  • Si l’àrbitre està fora de l’àrea, la pilota serà per a l’últim equip que l’ha tocada.
  • Si després del contacte la pilota canvia de posseïdor, l’equip que la tenia abans la recuperarà.
  • Si despès del contacte la pilota canvia de posseïdor i apareix una nova acció d’atac significativa, s’atura el joc i se li torna la pilota a qui la tenia.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa