Món Esport
Les dades legitimen el VAR: 95,7% d’encert a l’àrea de penal
Jaime Latre consulta el VAR durant el partit entre el Reial Betis i la Reial Societat. | EFE

En les darreres setmanes, la sensació al voltant del VAR és que el nou sistema tecnològic d’ajuda arbitral havia començat molt bé però que el seu percentatge d’encert havia anat disminuint amb el pas del temps. Res més enllà de la realitat. Encara que des de Madrid els mitjans de comunicació van iniciar una campanya contra el vídeoarbitratge després que als de Florentino Pérez no els xiulessin un penal sobre Vinícius contra la Reial Societat, les estadístiques evidencien que el VAR ha fet el futbol més just.

 

Aquest dimarts, Carlos Velasco Carballo (president del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la Reial Federació Espanyola de Fubol) i Carlos Clos Gómez (director del VAR) han atès els mitjans de comunicació en una compareixença extraordinària per analitzar el vídeoarbitratge després que aquest dilluns es tanqués la primera volta de la Lliga Santander 2018/19 amb la victòria de la Reial Societat contra l’Espanyol. En la roda de premsa, Velasco Carballo i Clos Gómez han exposat les dades registrades en les primeres 19 jornades de funcionament del VAR i els resultats són més que notables.

 

En resum, el VAR ha reduït en un 4,8% els errors dels àrbitres dins de les àrees. En 397 possibles penals, els col·legiats han protagonitzat 371 encerts i 26 errades, un elevat 93,45% que s’ha vist encara més augmentat pel vídeoarbitratge. Aquest sistema ha corregit 19 de les 26 equivocacions i el percentatge de decisions correctes ha augmentat fins al 95,7%. Només set errors no han estat ben corregits “perquè el VAR no va considerar que eren clars i manifestos o perquè es va equivocar i no va intervenir”.

 

Velasco Carballo ha insistit molt en el fet que “el VAR no pretén eliminar els errors, sinó evitar els errors clars i manifestos”. “Els àrbitres no són perfectes. El VAR tampoc”, ha destacat el president del CTA, que ha assegurat que aquest “ha estat ràpid i positiu i ha preservat la fluïdesa del joc”. A més, l’excol·legiat també ha informat que més d’un president d’un equip de la Lliga ha contactat amb la Federació per demanar explicacions, però que entre aquests no s’hi troba el del Reial Madrid com es va rumorejar fa uns dies.

 

Les estadístiques del VAR en 190 partits

 

ÀREA DE PENAL

 • 397 incidents
 • En 56 ocasions l’àrbitre va xiular penal. En 341 no.
 • 371 decisions encertades (93,45%) i 26 d’equivocades (6,55%), de les quals el VAR va corregir 19 en considerar-los clars i manifestos
 • El VAR ha reduït l’error arbitral en un 4,79%

 

GOLS

 • El VAR ha intervingut en 30 dels 481 gols. Ha corregit el 6,23%
 • 15 dianes han estat corregides pel VAR (10 per fora de joc, 4 per falta prèvia i 1 perquè la pilota havia passat la línia de gol) i 15 anul·lades (12 perquè no hi havia fora de joc, 2 per demostrar que no hi havia falta prèvia i 1 perquè la pilota no havia passat completament la línia de gol.

 

FORES DE JOC (el VAR només intervé en les jugades que acaben amb gol)

 • Els assistents han aixecat la bandera en 838 ocasions en els 1.978 incidents registrats
 • 1.850 senyalitzacions correctes (93,53%) i 128 errònies (6,47%), de les quals el VAR ha corregit 22. El percentatge d’error baixa 5,36%

 

TARGETES GROGUES (el VAR no intervé)

 • 976 mostrades, 955 correctament (97,85%) i 21 equivocadament (2,15%)
 • Segons el CTA, se n’haurien d’haver ensenyat 74 més

 

TARGETES VERMELLES

 • 15 directes, quatre d’elles gràcies al VAR
 • Segons el CTA, en cinc ocasions l’àrbitre hauria d’haver expulsat un jugador però només el va amonestar

 

REVISIONS A PEU DE CAMP

 • 228 incidents
 • 59 revisions, 33 recomanades pel VAR

 

REDUCCIÓ DE LES PROTESTES EN UN 9,40%

 

TEMPS D’INTERVENCIÓ MITJANA: 69 segons sense revisió i 115 segons amb revisióNou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa