Món Esport
El jutge cita els futbolistes i directius acusats d’arreglar partits
  • CA

El jutge d’instrucció número 5 d’Osca ha citat aquest dijous els futbolistes i directius detinguts pel presumpte arreglament de dos partits de Primera i Segona Divisió. Els partits sota sospita són l’Osca-Nàstic de Tarragona del 27 de maig del 2018 (Segona) i el que es va disputar entre Valladolid i València (Primera) el passat 18 de maig del 2019.

En un comunicat, el TSJ d’Aragó s’ha referit a les sis detencions practicades durant el matí d’aquest dimarts: dos a Osca i les altres a Màlaga, Valladolid, Madrid i la Corunya. Aquests quatre últims seran traslladats a dependències policials de la capital i, des d’aquí, seran traslladats al jutge d’Osca. La Policia ha informat que aquest dimarts s’havien practicat deu detencions de les onze previstes, l’última a Eivissa. Els delictes que s’imputen són el d’organització criminal, corrupció en l’esport i blanqueig de capitals.

Al costat dels detinguts, s’investiguen 15 persones més relacionades amb el món del futbol i les apostes esportives, així com també la Sociedad Deportiva Huesca com a persona jurídica. També s’ha ordenat el bolcat de dispositius informàtics confiscats.

Nou registres

S’han practicat nou registres, sis en domicilis particulars, dos en cases d’apostes i l’últim en les instal·lacions del club aragonès. L’Osca ha assenyalat en un comunicat que “no ha participat en cap activitat irregular” i que, com a club, “no se li imputa” cap fet delictiu. El València també s’ha pronunciat per subratllar que és “absolutament aliè” a aquesta trama i que emprendrà mesures legals contra qui “malmeti” la seva imatge. El Valladolid, per part seva, ha manifestat el seu rebuig a qualsevol tipus de conducta o comportaments fraudulents.

Una de les persones detingudes en l’operació batejada com ‘Oikos’ (casa, en grec) és Agustín Lasaosa, el president d’aquest club de futbol recentment descendit a Segona Divisió després de passar un any en la màxima categoria. Entre els relacionats amb la tramat també figuren exjugadors com Raúl Bravo, que va militar en equips com el Reial Madrid i va ser internacional amb Espanya, i Borja Fernández, capità del Reial Valladolid i que s’acaba de retirar, precisament, després de ser titular en l’últim partit contra el València.

En declaracions a Europa Press, l’advocat de Borja Fernández ha explicat que el futbolista ha col·laborat amb la Policia després del seu arrest i que vol que el Valladolid li doni suport i “no tingui dubtes” de la seva honradesa perquè “no té res a amagar”.

La Policia, prudent

En una roda de premsa en la Delegació del Govern amb motiu del dispositiu policial per la final de la Champions d’aquest cap de setmana a Madrid, el director general de la Policia, Francisco Pardo, ha evitat respondre a la pregunta dels periodistes de si el Valladolid-València està sota sospita. El partit el va guanyar el València i es va classificar per a la màxima competició europea. L’equip local, per part seva, no es jugava res perquè ja havia assegurat la seva permanència a Primera Divisió.

“Necessàriament haig de ser prudent”, ha comentat el director, que s’ha remès al secret de les actuacions declarades pel Jutjat d’instrucció 5 d’Osca. “Puc confirmar que s’ha realitzat una operació per part de la Policia contra una organització criminal dedicada a arreglar partits en el futbol professional que afecta a partits de Primera, Segona i Tercera Divisió“, ha afegit. En un comunicat, la Policia ha assenyalat que s’investiguen dos partits de Primera i Segona Divisió i ha precisat que l’arreglament del partit de la Tercera Divisió va resultar infructuós i que els jugadors implicats s’havien compromès a “compensar les pèrdues” realitzant un altre tripijoc en el futur.

Entre els arrestats figuren jugadors de futbol de Primera Divisió retirats i en actiu, jugadors en actiu de Segona Divisió i també presidents i directius d’un club, ha afegit la Policia, que ha evitar donar noms dels detinguts en l’operació ‘Oikos’.

La forma d’actuar de l’organització

Un dels arreglaments, corresponent a la Segona Divisió, va tenir una forta incidència en les apostes en registrar les cases un volum de diners fins a 14 vegades més elevat del normal per a aquesta divisió. Es tracta de l’Osca-Nàstic (0-1) disputat el 27 de maig de 2018. Fins a 30 cases d’apostes van suspendre llavors les cotitzacions per a aquest compromís després de detectar entrades de diners per a l’empat sense gols al descans i la victòria visitant final.

Segons detalla la Policia, les manipulacions en el futbol es concertaven en diferents fases i començaven per la selecció de partits, preferentment a l’inici o en finalitzar la competició de Lliga. A partir d’aquí es traçava un intent de pactar apostes combinades, que inclou resultat parcial i final, i altres dades com el llançament de serveis de cantonada per, d’aquesta forma, incrementar notablement els marges de benefici.

En la fase de captació, es realitzava un “tanteig” a algun membre de la plantilla, tenint com a preferència algun capità. Acceptat el tripijoc, llavors es concretava la forma de pagament, sempre en metàl·lic i en dues fases: una prèvia al partit i una altra una vegada produït el resultat pactat. Eren els suposats líders de l’organització els encarregats d’anticipar els diners als jugadors ‘comprats’ i els que tramitaven les apostes.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa