Griezmann i Muslera fan volar França cap a les semifinals (0-2)

La França de Didier Deschamps s’ha convertit en la primera semifinalista del Mundial de Rússia després de vèncer l’Uruguai (0-2) gràcies a un gol de cap de Raphael Varane al primer temps i un altre de Griezmann al segon que ha comptat amb l’ajuda d’una greu errada de Fernando Muslera. Els francesos, eficients en atac i impenetrables en defensa, tornaran a disputar aquesta ronda 12 anys després que ho fessin per últim cop a Alemanya el 2006, quan van ser finalistes. Per derrotar l’Uruguai, però, no han tingut una empresa gens senzilla. En un primer temps marcat per la igualtat i les constants disputes, els francesos han trobat premi en un recurs que està gaudint de força èxit en aquest Mundial: les jugades a pilota aturada.

Corria el minut 39 quan l’Uruguai ha concedit una falta lateral un punt innecessària. Griezmann, l’encarregat de servir-la, ha amagat amb el llançament per tal que la línia defensiva endarrerís la seva posició, i després de la finta, ha situat una precisa centrada al cor de l’àrea, on Varane, un expert en el joc aeri, ha volat més que ningú per pentinar la pilota i ajustar-la a la base del pal. Res a fer per Muslera. Era la primera ocasió amb cara i ulls de França, que pocs minuts abans havia rebut un avís de Vecino. Lloris, però, l’ha blocat. El porter francès es convertiria en un dels principals herois dels francesos just després del gol, moment quan els uruguaians han apretat més.

Nández, amb un xut fort però llunyà, i sobretot Cáceres, amb el cap, i Godín, després que Lloris refusés una rematada del primer, han exigit dues grans estirades del porter del Tottenham. El central de l’Atlètic ho tenia tot a favor per enviar el refús al fons de la xarxa, però el porter li ha tapat l’espai com ha pogut, i el central ha enviat el xut als núvols. Poc abans del descans, i també a través d’una pilota a jugada aturada, l’Uruguai ha tornat a generar perill. França, però, ha sabut resistir els moments de tempesta, i en la segona part ha sabut gestionar millor la fam dels sud-americans.

La represa, de fet, ha començat amb un avís dels francesos. Muslera ha intentat regatejar Griezmann a l’àrea petita, i el davanter de l’Atlètic ha estat a punt de pispar-li la pilota en una zona crítica. Poc s’esperava el porter uruguaià que el veritable maldecap que li generaria l’atacant francès encara estava per arribar. França ha anat creixent en solidesa defensiva, reforçada pel seu major potencial físic, i per un Griezmann en estat de gràcia. Sense Cavani, lesionat, i amb un Suárez aïllat i desconnectat, l’Uruguai ha perdut en poder ofensiu, i els de Deschamps se n’han aprofitat. En una transició, al minut 61, Griezmann ha intentat sorprendre Muslera amb un xut llunyà des de fora de l’àrea. Semblava plàcid pel porter, però els guants se li han doblegat en el pitjor moment, i el rebot l’ha superat per dalt, acabant traspassant la línia de gol. Un error garrafal que condemnava l’Uruguai, conscient que capgirar dos gols a aquesta França resultava una missió prácticament impossible.

La frustració dels sud-americans l’ha personalitzat José María Giménez, que ja al minut 88, conscient que el seu equip estava pràcticament eliminat, i amb el partit en joc, s’ha posat a plorar. Els francesos no han deixat de créixer al llarg del torneig, cada cop més confiats i conscients de les seves possibilitats. No han donat treva i han posat rumb a les semifinals. Una candidata al títol que segueix prenent forma.