Món Esport
El futbol femení s’atura: els perquès de la vaga
  • CA

La primera vaga de la història del futbol femení ja és una realitat. Les jugadores diuen prou i s’aturen per reclamar, senzillament, uns drets bàsics que tota esportista professional hauria de veure reconeguts. No hi ha més. No hi ha menys. Després de setmanes intenses als despatxos a la recerca de la clau que obrís la porta al desbloqueig de la situació, les futbolistes duen a terme la millor mesura de pressió possible: suspendre la seva activitat i recordar que, sense elles, les principals protagonistes, la pilota no es mou.

Per què fan vaga les futbolistes espanyoles?

La raó de ser de l’aturada de la Primera Iberdrola, la màxima categoria del futbol femení estatal, és ben clara: les jugadores reclamen la signatura d’un Conveni Col·lectiu que les reconegui en tot moment com a professionals i les protegeixi en cas de lesió o de maternitat. Les esportistes no demanen igualar els sous, encara que aquests siguin el punt principal de fricció; volen equiparar drets. L’Associació de Futbolistes espanyoles requereix un salari mínim de 12.000 euros anuals per als contractes de mitja jornada i 16.000 per als de jornada completa, unes xifres que disten bastant dels 8.000 i 12.000 euros que està disposada a oferir l’Associació de Clubs, formada per tots els equips de la competició excepte el Barça, l’Athletic Club i el Tacón (futur Reial Madrid).

Per què es fa ara i no abans?

La negociació entre els clubs i les esportistes es va iniciar el 4 d’octubre del 2018. Més d’un any després que s’iniciessin els contactes, les jugadores han respost al bloqueig amb un moviment estratègic que, més enllà dels objectius descrits en l’anterior resposta, també pretén situar el futbol femení al mapa. Visibilitzar-lo i exterioritzar, tan fort com sigui possible, les seves peticions. És una forma d’intentar col·lectivitzar la seva lluita.

Quan durarà la vaga?

En principi, l’aturada només està convocada per aquest cap de setmana, és a dir, el dissabte 16 de novembre i 17 de novembre, quan està prevista la novena jornada de la Primera Iberdrola. No s’hauria d’allargar més, encara que les negociacions futures marcaran el full de ruta a seguir per part de les jugadores. Els partits que no es podran disputar seran l’Espanyol-Granadilla, el Llevant-Huelva, l’Athletic Club-Tacón, el Reial Societat-Barça, el Betis-Sevilla, el València-Atlètic de Madrid, el Deportivo-Logroño i el Madrid CFF-Rayo Vallecano. Ara per ara, es desconeix quan es jugaran tots aquests compromisos.

Hi ha alguna competició més afectada?

No. De moment, només afecta la Primera Iberdrola. El temps determinarà si la Copa del Rei també pateix les conseqüències de les negociacions pel Conveni Col·lectiu. La Champions, com a torneig continental, es mantindrà al marge.

Totes les futbolistes la secunden?

Totes no, però una gran majoria sí. El 93% de les futbolistes que integren els 16 equips de la Lliga van votar a favor d’anar a la vaga en l’assemblea de l’Associació de Futbolistes Espanyols. Alguns equips han viatjat a les ciutats en què estan previstos els seus respectius partits per si a darrera hora es desconvoca l’aturada o passa quelcom de rellevància.

Quins són els posicionaments de Barça i Espanyol?

L’Espanyol, més enllà de formar part de l’Associació de Clubs, no s’ha posicionat públicament. El Barça és un dels clubs esportius d’Europa que més ha lluitat per la visibilitat del futbol femení i no li pensa girar l’esquena ara que les futbolistes estan lluitant per aconseguir el Conveni Col·lectiu i que han convocat una vaga per aquest cap de setmana. L’entitat blaugrana ha emès un comunicat en el qual, a banda de lamentar “la falta d’acord entre tots els agents implicats”, ha anunciat que “ha acceptat participar en el procés de mediació del Ministeri de Treball perquè entén que és el camí per garantir els drets mínims que mereixen totes les dones futbolistes professionals”.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa