Món Esport
Espanyol i Girona: la història d’una rivalitat intensa, però molt recent
  • CA

L’Espanyol i el Girona són dos dels equips més potents de la Segona Divisió i dos dels favorits per aconseguir l’ascens a la categoria d’or del futbol estatal. El dia d’avui és prou normal imaginar-se un partit entre aquests dos conjunts, però sorprèn veure que fins al 2017, blanc-i-vermells i pericos no s’havien trobat mai en cap partit oficial, excepte algunes eliminatòries de Copa de quan el futbol era quelcom molt diferent del que coneixem actualment.

Tot i això, a ningú no se li escapa que actualment existeix una rivalitat entre tots dos clubs i totes dues aficions. El primer derbi entre els dos conjunts a Segona Divisió ha reencès una flama que estava reposant des del descens del Girona. Així doncs, la remuntada, amb èpica, dels blanc-i-vermells a l’RCDE Stadium i, sobretot, una piulada posterior al Twitter oficial del club gironí la qual alguns pericos l’han llegit com una burla dirigida a l’Espanyol, ha tornat a posar de manifest la polèmica entre els dos equips.

Com si res fins al 2017

L’Espanyol i el Girona no havien coincidit en cap categoria del futbol estatal fins a l’ascens dels blanc-i-vermells a Primera Divisió el 2017. Durant la resta de la història del futbol català, era absurd pensar en una rivalitat entre aquests dos clubs. Els contrincants i els objectius de tots dos clubs no tenien res a veure. De fet, l’exfutbolista Jofre Mateu, que va passar per l’Espanyol entre el 2005 i el 2006 i pel Girona entre el 2012 i el 2014, assegura que “quan jo vaig jugar-hi no existia cap rivalitat” i que es tracta d’una cosa “molt recent”.

De fet, la relació entre les dues entitats era més aviat bona, ja que els pericos solien cedir futbolistes als gironins que els ajudaven a mantenir la categoria o a ascendir. A més, el rival històric del Girona sempre havia estat el Figueres, mentre que l’Espanyol, com ja se sap, sempre ha tingut el derbi contra el Barça com al gran partit de la temporada.

L’ascens ho canvia tot

Quan el Girona va pujar a Primera Divisió, l’enfrontament entre els dos clubs era inevitable. Tot i això, ningú no s’esperava que existiria aquesta rivalitat tan gran. En el primer derbi, l’ambient va estar molt encès. Els blanc-i-vermells van guanyar a Cornellà-El Prat i la victòria va ser celebrada per l’afició com si es tractés d’un duel contra un rival de tota la vida. En el partit de tornada, els càntics a Montilivi de “A segona” van acabar de posar llenya al foc i els pericos van llegir-ho com una influència evident del barcelonisme entre els aficionats del Girona.

De fet, mentre creixia la tensió entre Espanyol i Girona, els blanc-i-vermells demostraven una actitud molt diferent amb el Barça. En els derbis entre els dos equips regnava la concòrdia i, fins i tot, els gironins no ocultaven que molts dels seus aficionats havien estat culers de tota la vida mentre el seu equip jugava a categories inferiors. Per acabar-ho d’adobar, el Girona va culminar la temporada per sobre de l’Espanyol a la classificació i molts aficionats es van atribuir el títol del “segon equip de Catalunya”, cosa que va acabar d’encendre els pericos que, a més, veien amb ràbia com un jugador molt estimat, Cristhian Stuani, era qui liderava els blanc-i-vermells amb uns registres molt superiors als que havia aconseguit com a blanc-i-blau.

No hi ha treva

Durant les pròximes temporades, fins al dia d’avui, res no ha canviat. La segona temporada del Girona a Primera Divisió va estar caracteritzada per la mateixa tensió durant els duels contra l’Espanyol, amb un episodi lamentable inclòs en el qual el delegat dels pericos va dedicar insults racistes a un aficionat del Girona. Molts pericos van celebrar el descens dels blanc-i-vermells i el mateix van fer els gironins quan els blanc-i-blaus van baixar a Segona Divisió i de ben segur que el pròxim derbi a Montilivi tornar a aixecar polseguera. Sense haver-ho imaginat abans, els catalans hem assistit a la creació d’una rivalitat entre dos equips del país: la història és molt recent, però la intensitat és molt elevada.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa