Espanya cau a Croàcia i necessita una carambola per ser primera (3-2)
Croàcia celebra la victòria contra Espanya a la UEFA Nations League.
Croàcia celebra la victòria contra Espanya a la UEFA Nations League. | EFE

Espanya ha caigut a Croàcia (3-2) en un partit emocionant i boig fins a l’últim minut. De fet, no ha estat fins al 93′ que un gol dels locals ha desequilibrat una cita que dona opcions a Anglaterra: si la selecció de Southgate guanya diumenge a Croàcia, prendrà la primera posició del grup a la selecció de Luis Enrique.

Espanya ha començat patint de valent. D’entrada, per l’aposta ofensiva de Luis Enrique, amb un onze on gairebé totes les peces -menys els dos centrals i Busquets, tota la resta- se sumaven a l’atac quan l’ocasió ho permetia. Davant d’aquest pla, Croàcia ha respost amb encara més vocació ofensiva i, el més important, una estratègia clara per penalitzar al seu rival. La selecció de Dalic ha apostat per atacar l’esquena dels dos laterals, Alba i sobretot Sergi Roberto, amb jugades amb velocitat per bandes que han fet patir de valent la selecció espanyola.

Espanya no ha sabut igualar la intensitat d’una Croàcia exigida per la necessitat, conscient que només li valia guanyar per arribar amb opcions a l’últim partit de la fase de grups. De Gea i el pal han salvat un primer intent de Rebic, i poc després ha estat Perisic qui ha tingut a prop el primer. Croàcia ha estat superior en un primer temps que ha acabat amb un intent d’Isco en el temps afegit del primer temps, l’únic entre els tres pals. La selecció de Luis Enrique ha mostrat una pobra imatge que no ha millorat la dels anteriors partits de la Lliga de les Nacions.

Croàcia ha estat més ambiciosa, i malgrat que la intensitat local ha anat cap avall amb el pas dels minuts, Espanya no ho ha sabut aprofitar al llarg del primer temps, i ho ha estat a punt de pagar molt car al segon. Una mala passada de Sergi Roberto a De Gea l’ha interceptat Perisic, que ha assistit dins de l’àrea Kramaric. Sol, davant De Gea, no ha fallat. El gol ha desfermat l’eufòria entre el públic croat, que veia com, de cop, el seu país tornava a tenir opcions en un grup on només havien sumat un punt. Però Espanya, el gol no l’ha desanimat, sinó que l’ha despertat: ràpidament ha tret a passejar la seva classe i, en una gran triangulació entre Aspas, Isco i Ceballos, aquest últim ha establert l’empat només dos minuts després. El jugador del Madrid ha estat dels que millor ha llegit el desordre del mig del camp d’una Croàcia cada cop més cansada.

Amb l’1-1, el partit ha embogit. Croàcia ha pogut firmar el segon en dos intents de Perisic i Rakitic, i Espanya ha topat amb el travesser en un tir d’Aspas a l’àrea petita després d’un xut rebotat d’Isco. Les dues seleccions s’han estirat, i quan semblava que Espanya semblava aproximar-se més a l’1-2, ha arribat el 2-1: Jevdaj ha arribat sol al segon pal per tornar a donar avantatge a Croàcia. Espanya s’ha tornat a veure contra les cordes i ha tornat a trobar l’empat, quan faltaven onze minuts pel final, amb un penal de Sergio Ramos. Però quan el partit semblava que acabaria amb empat, Jevdaj, de nou, ha firmat el tercer i definitiu gol del partit en aprofitar un refús de De Gea.