El VAR debutarà aquest dimarts a la Champions League, durant els primers partits dels vuitens de final. | UEFA

El VAR estrena un nou capítol de la seva història quan, precisament, més qüestionat està a Espanya després del derbi madrileny i la polèmica durant el partit entre el Getafe i el Celta. El vídeo arbitratge aterra a la fase decisiva de la Champions League per quedar-se per sempre més (a no ser que la UEFA es faci enrere). A partir dels vuitens de final de l’actual edició de la Lliga de Campions, que aquest dimarts s’encarregaran d’iniciar Porto, Roma, Manchester United i PSG, el futbol serà més just a Europa i els equips que regnin en la màxima competició continental entre clubs ho faran amb més justícia que mai.

 

Després de mitja temporada de rodatge a les principals lligues europees (amb excepció de la Premier, que l’implementarà el curs vinent), el VAR ha deixat clar que no és un sistema perfecte ni acabarà amb la polèmica ni les conspiracions que alguns afeccionats i periodistes denuncien contra els equips dels quals en són fidels simpatitzants. En una roda de premsa de valoració global, els àrbitres, comandats per Carlos Velasco Carballo, van demostrar que aquest fa el futbol més just i van aportar dades per defensar la seva tesi, però hi ha molta gent i programes que viuen dels errors arbitrals i la campanya de desprestigi que aquest han fet contra el VAR ha tingut el seu efecte.

 

Es miri com es miri, objectivament el vídeo arbitratge ha reduït considerablement la quantitat de decisions incorrectes, la raó de ser per la qual va ser implementat. Sense anar més lluny, durant el Mundial de Rússia l’encert arbitral va fregar la perfecció (99,2%) en les més de 400 ocasions en què va intervenir i les 16 decisions que va rectificar. A efectes pràctics, l’arribada del VAR es traduirà en la desaparició dels sempre discutits jutges d’àrea, la instal·lació de les sales de control (VOR) en els estadis –i no en un únic centre com a Espanya– i l’aplicació de sancions disciplinàries per als jugadors que demanin constantment la intervenció de l’arbitratge amb vídeo.

 

El primer àrbitre espanyol que dirigirà un partit de Champions amb VAR serà Mateu Lahoz. El valencià, que en l’àmbit internacional ja va arbitrar amb l’ajuda del vídeo durant el Mundial de Rússia, ha estat designat per arbitrar el Tottenham-Borussia Dortmund que aquest dimecres es disputarà a Wembey. L’equip arbitral el completaran Pau Cebrián i Roberto Díaz (assistents), Xavi Estrada (quart àrbitre), Hernández Hernández (VAR) i Martínez Munuera (AVAR).Nou comentari