Món Esport
El VAR, les sorpreses i la pilota aturada, les claus de Rússia 2018
  • CA

 

En la seva estrena al Mundial de Rússia, França va haver de recórrer al VAR perquè l’àrbitre li concedís un penal contra Austràlia. Era dins o fora, la falta comesa per Ridge sobre Griezmann? La repetició amb vídeo va ajudar a que l’uruguaià Andrés Cunha determinés que, efectivament, havia estat penal, i no falta, com havia xiulat inicialment. Griezmann no va desaprofitar des dels onze metres el que era el primer penal xiulat amb l’ajuda del VAR. Com si fos un mundial capicua, novament França va acudir al VAR en la final de diumenge contra Croàcia. Un córner no rematat per Matuidi va impactar al braç de Perisic, que tot i tenir-lo desenganxat del cos, no se l’esperava, i se la va trobar abans de refusar-la amb la cuixa. Aquest cop, li va tocar a l’argentí Néstor Pitana revisar l’acció. El desenllaç va ser el mateix: penal per França i gol de Griezmann. Definitivament, el VAR ha tingut -i molta- incidència en aquest Mundial, justificant la seva presència i restant, que no eliminant, part de la polèmica que envolta l’esport rei, especialment en les grans cites internacionals. 

Efectivament, el Mundial de Rússia serà recordat com el primer on es va aplicar un VAR que sembla que ha arribat per quedar-se. Encara que manté alguns detractors, és innegable que ha ajudat als àrbitres a corregir algunes decisions inicialment mal xiulades. Si no resta del tot la polèmica és perquè els mateixos àrbitres són qui decideixen si consulten o no una acció. El VAR és simplement un suport, i com a tal, no pot determinar cap jugada, sinó ajudar l’àrbitre. Una eina que ja està instaurada en algunes lligues, però que s’ha fet visible en aquest Mundial. 

 

La pilota aturada i les eliminacions sobtades

 

Però la cita de Rússia no només serà recordada pel VAR i pel segon títol mundial de França. També ha estat el Mundial de la pilota aturada: 73 dels 169 gols anotats han arribat a través d’aquesta via. Un 43%, el major percentatge i xifra global mai registrada en una Copa del Món. 26 han arribat a través de córners. 23, han estat penals (se n’han fallat 6). 15, en faltes laterals o frontals. 7, en llançament de falta directes. 2, en serveis de banda. També ha estat un Mundial amb molts gols al tram final: fins a 11 han arribat entre els minuts 86 i 95, tots ells, decisius. 

La pilota aturada ha estat un perfecte aliat de moltes seleccions que n’han sabut treure un gran rèdit. Una de les que no ho ha fet, l’Argentina, ha estat una de les grans decepcions del torneig. Jorge Sampaoli, cessat aquest diumenge, va assegurar abans de la gran cita mundialista que no treballava gaire aquest aspecte perquè les jugades a pilota aturada “no determinen els partits”. El Mundial li ha tret la raó i el càrrec. L’Argentina -humiliada per la finalista, Croàcia, i finalment eliminada per la campiona, França-, no ha estat l’única selecció en marxar de Rússia amb més crítiques que elogis. 

 

La fins diumenge vigent campiona mundial, Alemanya, ha estat sens dubte la major decepció de la cita. Els alemanys venien de brillar al Brasil i, amb una selecció rejovenida però amb força potencial, no han arribat a superar la fase de grups. La derrota contra Corea del Sud en la darrera jornada ha estat una de les múltiples sorpreses d’aquest Mundial. Una altra ha estat la derrota del Brasil a mans de Bèlgica, que acabaria tercera per primer cop en la seva història en vèncer Anglaterra en la final de consolació. Les expectatives al voltant de la ‘canarinha’ eren altes, però van anar difuminant-se amb el pas dels partits. Un cas similar al que ha viscut la selecció espanyola. Amb Lopetegui cessat a poques hores per l’inici del Mundial, Espanya va patir per superar l’Iran i va acabar empatant contra el Marroc. Malgrat tot, va acabar passant de ronda. Els de Fernando Hierro les prometien alegres contra Rússia, però el malefici de l’amfitriona (Espanya mai ha guanyat cap selecció amfitriona durant un Mundial) o l’encert en els penals, els va privar de superar la fase de vuitens de final. 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa