Món Esport
El Mundial de la pilota aturada
  • CA

 

Just abans de l’estrena en el Mundial de Rússia, en la prèvia de l’Argentina-Islàndia, Jorge Sampaoli va assegurar que no acostumava a practicar les jugades a pilota aturada perquè “no defineixen ni són determinants en els partits”. La realitat del Mundial, però, no ha fet més que portar la contrària al seleccionador argentí: 66 dels 161 gols anotats a la cita mundialista han arribat en aquest tipus d’accions. Això representa el 40,9% del total de dianes, un autèntic rècord històric que consolida el de Rússia com el Mundial de la pilota aturada. 

A falta de de dos partits (el duel pel tercer i el quart lloc i la gran final), a Rússia ja s’han marcat més gols en jugades d’estratègia que a França 1998 (61, el 35,7%); Corea i Japó 2002 (56, el 34,8%); Alemanya 2006 (55, 37,4%) i Brasil 2014 (49, el 28,7%). 51 dels gols s’han registrat a la fase de grups, 8 als vuitens de final, 5 als quarts i, dos a les semifinals: el de Samuel Umtiti contra Bèlgica, que va permetre-li a França ser la primera finalista de la Copa del Món, i el de Trippier contra Croàcia, estèril. La selecció que, de moment, n’ha tret major rèdit és Anglaterra, que ha firmat 9 dels seus 12 gols en accions a pilota aturada: quatre de córner, tres de penal i dos de falta). Kane, amb cinc dianes, n’és el màxim representant. El davanter del Tottenham ha convertit tres penals i ha rematat dos córners. L’ajuda el fet que tingui bons llançadors, com Trippier i Young, a més de grans rematadors, com el propi Kane, Stones o McGuire. Rússia (sis gols), Portugal i Uruguai (quatre cadascuna), segueixen als anglesos. 

En un torneig força igualat, són molts els equips que han fet valer aquest factor del joc per treure avantatge. 25 dels gols han arribat en córners directes a l’àrea o bé jugades immediatament posteriors a un córner. 21 s’han registrat des del punt de penal, altres 12, en faltes laterals penjades a l’àrea, mentre que altres 2 han nascut d’un servei de banda. En les 13 eliminatòries de vuitens, quarts i semifinals, 14 dels 36 gols han estat en jugades a pilota aturada, un recurs que ha ajudat a desequilibrar molts partits igualats en encreuaments a cara o creu. 



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa