Món Esport
El criteri dels àrbitres espanyols per sancionar les mans
  • CA
Carlos del Cerro Grande, durant la Supercopa d'Espanya entre el Sevilla i el Barça a Tànger.
Carlos del Cerro Grande, durant la Supercopa d’Espanya entre el Sevilla i el Barça a Tànger. | EFE

La Lliga Santander torna a l’acció amb una gran novetat en el reglament de la competició: el VAR. El videoarbitratge arriba a la màxima categoria del futbol espanyol amb l’objectiu de reduir la controvèrsia a Primera, però el que és evident és que aquesta no deixarà d’existir i que la interpretació arbitral seguirà jugant un paper fonamental. Per aquest motiu, el Comitè Tècnic d’Àrbitres ha emès una circular en la qual analitza la introducció de la tecnologia a l’esport i recull els principis a seguir en determinades situacions polèmiques.

 

L’apartat de les mans és, com no podria ser d’una altra forma, un dels més importants tot i que no hi ha cap canvi respecte a la temporada passada. El text, força instructiu i aclaridor, comença recordant els tres aspectes més rellevants a considerar a l’hora de considerar infracció unes mans: el moviment de la mà cap a la pilota (i no de la pilota cap a la mà), la distància entre l’adversari i la pilota i la posició de la mà en el moment del contacte (que “no ha de suposar necessàriament una infracció”).

 

La circular, que resumeix en onze pàgines les conclusions a les quals han arribat els àrbitres després de diverses reunions, també explica dues situacions concretes. D’una banda, les mans recolzades sobre el terreny de joc en les que el jugador “utilitzi el braç per mantenir l’equilibri” no seran sancionades perquè “s’entendran com una acció accidental derivada del desenvolupament del joc”; de l’altra, les pilotes rebotades que impactin en la mà o braç del jugador “seran considerades, com a principi i per la seva involuntarietat, no sancionables“. No obstant això, en ambdós casos la resolució variarà si el futbolista “realitza un moviment amb la finalitat de fer-se més gran i ocupar més espai”.

 

Per últim, el Comitè utilitza les mans de Piqué en el Mundial que van provocar l’eliminació d’Espanya per explicar una altra tessitura. “Aquelles accions on un davanter remati de cap i la pilota sigui interceptada pel braç o la mà d’un defensà que estan en posició elevada i ascendent seran sancionades“, sentencia el comunicat.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa