Món Esport
Quina és la diferència de salari entre el futbol femení i el masculí?

El dia vuit de març és el dia internacional de la dona i és un bon moment per aturar-se a reflexionar al voltant de la importància que té el Conveni Col·lectiu del futbol femení que s’ha signat ara fa pocs dies a l’Estat espanyol i per quin motiu les jugadores continuaran endavant amb aquesta lluita. Malgrat que ja es coneix a escala general que hi ha una bretxa salarial molt exagerada entre les esportistes femenines i els esportistes masculins, això es fa molt més evident un cop es miren les dades concretes i els números econòmics i es contraposen.

Segons l’Associació de Clubs de Futbol Femení, les jugadores de la Primera Iberdrola cobren una mitjana de 17.000 euros anuals. D’aquesta xifra se n’exclouen els sous de les futbolistes del Barça, el Tacón i l’Athletic Club perquè no formen part d’aquesta organització. Malgrat que les dones d’aquests equips augmentarien lleugerament la mitjana, també s’ha de tenir en compte que un 25% de les jugadores de la Lliga cobren tot just el salari mínim interprofessional

Paga la pena fer una comparativa amb les mateixes xifres de la Lliga Santander per veure de manera clara quina és la diferència. Mentre que hi ha dones que tot just cobren el salari mínim per jugar a futbol, el Barça, el club que més diners paga als futbolistes de la Lliga masculina, té una mitjana d’11,5 milions d’euros per jugador. L’Osasuna, que és l’equip amb els sous més baixos, paga 423.000 euros a l’any a cada futbolista. És a dir, un futbolista del Barça cobra, de mitjana, 676 vegades més que una dona de la Primera Iberdrola i un de l’Osasuna, 25 vegades més. 

Si ens fixem en la mitjana total de tots els clubs la Lliga Santander, trobem que un futbolista de la Primera Divisió masculina cobra 2.300.000 euros. Recordem que una dona rep només 17.000 euros. Això suposa que un jugador home cobri fins a 135 vegades més que una dona de mitjana a l’any. O el que és el mateix, una dona hauria d’estar 135 anys jugant a futbol per cobrar el mateix que un home en una única temporada.

El Conveni Col·lectiu del futbol femení ha situat el salari mínim d’una dona futbolista als 16.000 euros anuals. Això fa que aquelles futbolistes que tot just cobraven el salari mínim interprofessional puguin augmentar aquesta xifra, però tot i això es continua trobant a anys llum d’allò que cobren els homes. De fet, el sou mínim per a un futbolista de la Lliga Santander és de 155.000 euros anuals. Per tant, fins i tot en termes de salari mínim, el masculí és unes deu vegades superior al femení.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa