Borrell: “No reconeixerem Kosovo perquè ho digui un director general del COI”
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell
El ministre d’Exteriors, Josep Borrell | ACN

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha advertit aquest dilluns que el seu executiu no reconeixerà la independència de Kosovo “perquè ens ho digui un director general del Comitè Olímpic Internacional (COI)”, en referència al director general adjunt de l’entitat, el català Pere Miró, que després del Mundial de Karate de Madrid –on el marcador no establia la nacionalitat dels atletes kosovars- va amenaçar que el seu Comitè recomanaria a les federacions esportives d’arreu del món “no celebrar competicions internacionals” a l’Estat si no accepta esportistes kosovars.

 

En declaracions a Onda Cero, Borrell ha negat que cap oficina consular de l’Estat hagi denegat visats a atletes kosovars “entre altres perquè no s’han presentat peticions”, i ha insistit que la situació de Kosovo no té res a veure amb Catalunya. “Quan escolto Torra dient que Catalunya és com Kosovo, em pregunto en quin mon viuen. Saben que va passar allà?”, ha sentenciat.

 

Borrell ha fet aquestes manifestacions després que la setmana passada el seu Ministeri es va enfrontar a una polèmica amb el COI per la situació que es va generar als mundials de Karate de Madrid. Finalment, segons un comunicat conjunt del Comitè Olímpic Espanyo (COE) i el Comitè Olímpic Internacional (COI), el govern espanyol va acceptar donar visats als esportistes de Kosovo i permetre l’ús dels seus símbols quan competeixin a l’Estat.

 

Borrell ha afirmat que al seu ministeri no li consta “que s’hagi denegat cap visat”. “Les acusacions que Espanya ha negat visats no tenen fonament. Entre altres perquè no s’han presentat peticions”, i “tenim la màxima voluntat de col·laborar amb les institucions olímpiques“, ha dit.

 

En tot cas, ha insistit que “Espanya no reconeix a Kosovo, com no reconeix a Gibraltar, i això té conseqüències”. “No estem disposats a acceptar que un director general del COI ens digui que hem de reconèixer Kosovo. Vostè qui és per dir això?”, ha preguntat, perquè “la política internacional d’Espanya no la dicta el COI”.

 

Amb tot, Borrell ha admès que hi ha una possibilitat que l’Estat reconegui Kosovo en un futur. “Si Sèrbia acaba reconeixent la independència de Kosovo, nosaltres no som més papistes que el papa” perquè amb un acord “no hi hauria una separació unilateral”.

 

Borrell ha barrejat de nou la qüestió kosovar amb la catalana i ha criticat que els independentistes assenyalin el govern espanyol com un “bitxo raro” per no reconèixer Kosovo. “Hi ha 90 països del Món que no reconeixen a Kosovo, no és una posició extravagant, sinó dels que diuen que les fronteres no s’alteren de manera unilateral”.Nou comentari