Sandro Rosell, en una imatge d'arxiu.
Sandro Rosell, en una imatge d’arxiu. | FC Barcelona

L’Audiència Nacional comença aquest dilluns a jutjar l’expresident del Barça Sandro Rosell i cinc persones més per blanqueig de capitals i organització criminal. El judici durarà diverses setmanes, fins a finals de març, tot i que no hi haurà sessions cada dia. La fiscalia ha sol·licitat onze anys de presó i 59 milions d’euros de multa per a Rosell pels delictes de blanqueig de capitals i organització criminal per haver presumptament desviat fons de comissions irregulars cobrades a la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) per drets d’imatge i organització de partits. Rosell està en presó preventiva des del maig del 2017. Va estar a Soto del Real més d’un any, fins el juliol passat, quan va ser traslladat a Brians 2. 

 

La magistrada Carmen Lamela va concloure la investigació contra Rosell, la seva dona, el seu advocat i tres homes més, als quals acusa d’haver blanquejat 20 milions d’euros de la CBF desviats pel seu expresident, Ricardo Teixeira, investigat als Estats Units. La interlocutòria de processament va ser per a Rosell, la seva dona, Marta Pineda, l’advocat andorrà Joan Besolí i unes altres tres persones a les quals se’ls atribueix un blanqueig de 15 milions de comissions obtingudes per Teixeira dels drets de retransmissió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera de futbol i uns altres 5 milions d’un contracte patrocinat amb la marca Nike. Segons la jutgessa, l’expresident del Barça es va apropiar d’almenys 6,5 milions d’euros de l’operació dels amistosos i el 2011 els hauria reintroduït a l’Estat amb una suposada venda simulada d’una societat seva.

 

La fiscalia ha sol·licitat pel soci de Rosell, Besolí, deu anys de presó i 55 milions de multa, mentre que per a la seva dona, Pineda, set anys i 50 milions de multa pels mateixos delictes. Els altres tres acusats s’enfronten a penes d’entre sis i vuit anys i multes de 40 a 50 milions. En el moment d’obertura de judici oral, la magistrada Carmen Lamela ja li va fixar a Rosell una fiança de 78,6 MEUR per assegurar possibles responsabilitats en la sentència. En el cas de Besoli, se li imposava fiança de 73,3 MEUR, i 66,6 MEUR per a l’esposa de l’expresident, Marta Pineda.

 

Segons explica l’escrit d’acusació, Rosell, juntament amb els seus socis i la seva dona, “utilitzant aquesta ferma estructura de col·laboració i confiança, van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes de Ricardo Teixeira amb l’ocasió de la firma de certs contractes en els quals aquest intervenia en representació de la CBF de la qual va ser president“.

 

El ministeri públic entén que Rosell va blanquejar quinze milions d’euros des de 2006 amb el primer dels contractes signats per Teixeira amb una societat saudita domiciliada a les illes Caiman, ISE, i que tenia per objectiu obtenir els drets de 24 partits amistosos disputats per la selecció brasilera. De la investigació es desprèn com “es va imposar a la compradora el pagament d’uns fons dels quals, en benefici propi es van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la CBF”, de forma que el primer va rebre un total de 6.580.000 euros i el segon 8.393.328 euros, “en ambdós casos sense coneixement de la CBF i en el seu perjudici”.

 

Lamela va assenyalar totes les operacions fetes pels investigats per a donar l’aparença de legalitat al cobrament d’aquestes quantitats a través d’un entramat societari i transferències bancàries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita que figurava com a comprador i que acabaven en comptes d’Andorra on figuraven com a firmes autoritzades Rosell i el seu advocat. Aquestes transferències “reflecteixen un moviment de flux de diners amb destí al mateix Teixeira i persones del seu entorn que figuraven com a testaferros en alguns casos de forma directa i en altres indirecta a través d’empreses intermediàries administrades i/o relacionades amb el citat Besolí i el seu cunyat, Pedro Andrés Ramos”, apunta.

 

Lamela creu que tots sis formaven part d’una “estructura estable” i que hi havia un repartiment dels rols “prèviament establert per Sandro Rosell i amb la inestimable intervenció de Besolí”, que era titular d’un gran nombre de societat i comptes bancaris a Andorra.

 

Quasi 15 MEUR desviats pels drets televisius

 

Sobre la primera operació, Lamela es remunta al 2006 i descriu com va ser Teixeira qui va signar un contracte amb una societat saudita domiciliada a les illes Caiman per vendre els drets televisius d’aquests 24 partits amistosos. Detalla com “es van imposar als compradors el pagament d’uns fons dels quals se’n van apoderar Rosell i Teixeira en perjudici de la CBF”. Segons Lamela, l’expresident de Barça va rebre 6.580.000 euros i Teixeira 8.393.328 euros, sense que la confederació en sabés res.

 

En la interlocutòria, Lamela detalla totes les operacions que van portar a terme els investigats per “donar aparença de legalitat” al cobrament d’aquestes quantitats a través d’un entramat societari i de transferències bancaries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita -que figurava com a comprador- i que tramitaven a comptes andorrans, on apareixien amb signatura de Rosell i Besolí. Aquests dos investigats, segons Lamela, usaven persones del seu entorn com a “testaferros” i també empreses intermediàries o relacionades amb les seves pròpies societats, i també les de Pedro Antonio Ramos (cunyat de Besolí) per blanquejar els diners.

 

Contracte amb ‘Nike’ i un préstec investigat

 

En relació amb el contracte amb ‘Nike’, apunta que hi va participar la societat de Rosell i descriu les operacions que va fer entre 2008 i 2011 i que van culminar amb un ingrés de 5 MEUR en un compte d’Andorra vinculat a Rosell. Segons la defensa de Rosell, la CBF no és una entitat pública, no es considera perjudicada, sinó que va duplicar els seus beneficis per cada partit amistós, convertint-se en la selecció millor pagada del món i renovant el contracte el 2012, i no ha denunciat a Teixeira per les suposades comissions irregulars. A més, encara que Teixeira hagués cobrat comissions de Rosell, cosa que neguen, seria com a molt un delicte de corrupció entre particulars, que al Brasil no existeix i a Espanya tampoc l’any 2006.

 

D’altra banda, la defensa també recorda que el director de la societat saudita ISE també va declarar al jutjat que havia quedat satisfet amb el contracte. Els seus advocats es queixen que des que Rosell va assumir la presidència del Barça el 2010 ha tingut tres procediments judicials contra ell a l’Audiència Nacional i més de 30 inspeccions fiscals, mentre que abans de ser president no havia tingut cap problema penal ni fiscal.

 

També lamenten que s’hagi denegat fins a deu vegades la llibertat provisional amb diverses mesures cautelars, i que se li hagin bloquejat tots els seus comptes, per valor de 33 milions d’euros, el doble del que li reclama la fiscalia. Per la seva banda, Joan Besolí, soci de Rosell, i de nacionalitat andorrana, també està a presó per suposat risc de fuga, tot i que el seu fill es recupera a Barcelona de l’accident que el va deixar paralític unes setmanes abans de la detenció.  Nou comentari