L’inesborrable llegat de Rubi a Osca: “Va fer possible l’impossible”

Periodistes i personal de l'Osca analitzen el pas de Rubi per El Alcoraz, n'expliquen els seus secrets més ben guardats i reconeixen: "Encara plorem pel seu adeu"

Joan Francesc Ferrer 'Rubi' va deixar un record inesborrable a Osca

Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’ va deixar un record inesborrable a Osca | EFE

Rubi visitarà diumenge la plaça que el va fer immortal. L’actual entrenador de l’Espanyol va assolir el cim de la seva carrera amb l’ascens més inesperat de tots. Osca i El Alcoraz van ser testimonis de l’opera prima d’un Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’ que va convèncer tota una ciutat per aconseguir quelcom inimaginable. Ara, amb un futur il·lusionant i tenyit de blanc-i-blau, el preparador de Vilassar de Mar viurà un dels partits més especials de la seva trajectòria enfrontant-se a un Osca que assaboreix la Primera Divisió gràcies a la mateixa vitamina que s’aplica actualment a l’RCDE Stadium.

 

Amb Rubi vam entrar en una dimensió desconeguda. Va canviar el club de dalt a baix; va sacsejar la metodologia d’entrenament, l’alimentació i el tipus de pretemporada. L’Osca va créixer exponencialment gràcies a la seva ambició”, explica Rafa Díaz, periodista d’El Heraldo de Aragón. Segons aquest, Rubi és, sens dubte, el gran artífex de tot el que va ocórrer l’any passat a Osca: “Més enllà de ser un professional immillorable, va convèncer a tothom que la proesa era possible. Rubi va saber treure el millor de tots els seus jugadors i va fer possible l’impossible“.

 

Al fil d’aquesta ambició, el periodista del diari Alto Aragón, Miguel Ángel Blasco, també es rendeix a la tasca de Rubi al capdavant de l’equip aragonès: “Va deixar un record inesborrable. Molta gent d’aquí, fins i tot el president, coincideix en assegurar que Rubi és el millor entrenador que ha tingut mai l’Osca. Dir que és el millor de la història és molt gros, però el cert és que aquí va dur a terme una tasca espectacular”.

 

Finalment, Jara Echeverría, directora de comunicació de l’S.D. Osca, admet que només té bones paraules per reconèixer el llegat que va deixar l’entrenador de Vilassar a l’Aragó: “El record que va deixar és més que positiu, va aconseguir l’ascens a Primera i ens va ajudar a fer història“.

 

“Encara plorem pel seu adeu”

 

Tota història, però, té un inici i un final. L’adeu de Rubi, tan inevitable com consternador, va deixar força tocada una parròquia aragonesa que mai va deixar de reconèixer el gran mèrit que va tenir el tècnic de Vilassar en l’històric ascens a Primera. “Encara plorem pel seu adeu”, explica entre somriures Rafa Díaz mentre admet: “Tots ens ho ensumàvem. Sabíem que l’Espanyol el volia i tothom va viure amb pena el seu adeu. Els mateixos jugadors reconeixen avui en dia que enyoren aquella manera de jugar a futbol”.

Periodistes d'Osca coincideixen a explicar que Rubi tenia clar que volia entrenar a l'Espanyol

Periodistes d’Osca coincideixen a explicar que Rubi tenia clar que volia entrenar a l’Espanyol | RCDEspanyol

Tot i això, el camí de Rubi estava tant marcat que “no va voler ni negociar la seva renovació”. Segons Blasco, l’entrenador de Vilassar va ser conscient ben aviat que l’etapa a Osca s’havia acabat: “El club el volia mantenir, però ell mateix ja va dir ben aviat que volia marxar a l’Espanyol. Va ser una pena, però segur que diumenge tindrà una gran rebuda a El Alcoraz“.

 

La directora de premsa del club, paral·lelament, s’ho mira amb pragmatisme i comenta: “Al final el seu adeu el va entendre tothom. Això és la màxima del futbol, cadascú té les seves ofertes i decideix el seu camí”.

 

L’Espanyol, el mirall de l’Osca

 

“Recordo que el dia de l’Espanyol-València vaig apagar la televisió i vaig dir: ‘Ostres, acabo de veure l’Osca de l’any passat’“, revela un Miguel Ángel Blasco que assegura que l’actual Espanyol és un calc de l’Osca que va assaborir l’ascens. “Vaig veure un equip d’aquells que no s’arronsen, que van a totes, que són solidaris i treballadors… m’agrada molt com juga aquest Espanyol”.

 

En la mateixa línia, el periodista d’El Heraldo, Rafa Díaz tampoc té masses complexos per parlar d’aquest il·lusionant Espanyol: “M’encanta com juguen, el cert és que em recorden molt a l’Osca de Rubi. Per moments i salvant les distàncies qualitatives, perquè l’Espanyol té millors jugadors que l’Osca, els veig com dos equips idèntics. Aquesta barreja de joc de posició i pressió continua sent la mateixa”.

L'Espanyol, que ha guanyat els quatre partits a casa, és el tercer equip que més xuta de primera

Els jugadors de l’Espanyol, comandats aquest any per Rubi, celebren el primer gol contra el Vila-real | EFE

L’ocult secret de Rubi a Osca

 

El més curiós de tot plegat, però, és que Díaz, Blasco i Echeverría coincideixen en assegurar que Rubi és un “professional”. I, tot i que alguns el defineixen com “incansable” i altres com “brutal”, una anècdota explicada per Miguel Ángel Blasco s’erigeix com el perquè de l’èxit de Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’ a Osca.

 

“Era tan treballador que tenia un petit despatx fora de les oficines de l’Osca. En una zona annexa a la ciutat esportiva, Rubi i el seu cos tècnic comptaven amb una petita habitació on passaven hores i hores. Ell i els seus col·laboradors vivien pel futbol i la llum d’aquell despatxet estava sempre engegada. Era un treballador incansable, treballava les 24 hores del dia i, prova d’això, és que no el vam veure massa pel carrer”.  

Nou comentari