El Madrid, com a casa a Cornellà-El Prat (2-4)
Sergio Ramos celebra el segon gol de la nit a Cornellà-El Prat | EFE

Nova garrotada blanc-i-blava, i ja en van nou en els últims deu partits. L’Espanyol necessita reaccionar després que Cornellà-El Prat hagi vist avui com el Madrid més desganat dels últims anys passava com una exhalació per sobre del traumatitzat equip blanc-i-blau (2-4). Sense resistència inicial i trastocats per la mala sort, els de Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’ han comprovat avui que la qualitat i el ‘savoir faire’ dels equips grans és un grau. Lluny queden aquells temps en els quals la pericada es lamentava per haver deixat escapar el lideratge de la Lliga, i ara cal aferrar-se, sense mitges tintes, a fugir de la zona de descens. La figura de Rubi –qui ho anava a dir a principis de curs- també queda notablement debilitada i a expenses d’una enrabiada als despatxos.

Sense reacció

El del Madrid és sempre un partit d’excepció. La situació blanc-i-blava, però, era tant anòmala que el duel s’havia convertit en un d’aquells de caixa o faixa; guanyar o com a mínim empatar per evitar que, definitivament, l’equip es veiés forçat a avocar gran part de les seves aspiracions en mirar d’eludir el descens. Però si l’Espanyol de la primera volta era del de les pel·lícules fantàstiques, el de la segona volta és el del cine de terror. Així ha quedat pal·les quan, als tres minuts de joc, la defensa espanyolista ha fet el ridícul en deixar penetrar Modric tot sol a l’àrea i en permetre que Benzema recollís sense oposició el tendre rebuig de Diego López. Tres minuts i la història es repetia: 0-1.

Totes les paraules, tòpics i suposicions prèvies quedaven envà quan, amb una facilitat indigne, el Reial Madrid es trobava amb el primer de la nit. No contents amb l’inicial i clamorós error, la defensa de l’Espanyol encara l’ha fet més grossa quan, als quinze minuts, Sergio Ramos rematava sense oposició una centrada lateral. El ‘4’ blanc feia el que millor se li donava a instàncies d’una defensa estèril, en quadre i que no aixeca el cap (0-2). Dos gols en dues jugades reflectien la situació d’un Espanyol, i sobretot d’un Rubi, que quedaven en una situació molt i molt delicada.

Leo Baptistao celebra el gol dels blanc-i-blaus | EFE

Aquest equip, però, encara té amor propi. Que li preguntin, si no, a un Leo Baptistao que, negat de cara a porteria en les últimes jornades, ha escollit l’ocasió més assenyalada per trencar la seva sequera. En una jugada aïllada, el punta brasiler ha aprofitat un mal rebuig de la defensa blanca a l’àrea per sentenciar Courtois amb un xut inapel·lable (1-2). Una diana que, més enllà d’escurçar distàncies, servia perquè l’Espanyol de Rubi donés un cop de puny sobre la taula, demostrés que encara és viu i comences a tractar de tu al Reial Madrid.

Una nova i definitiva gerra d’aigua freda

Quan millor s’estava, quan més s’atacava i quan més es gaudia: nou gerro d’aigua freda. Al temps afegit de la primera meitat, Benzema glaçava la graderia espanyolista en aprofitar una assistència de llibre de Vinicius Jr. i fer inútil l’estirada de Diego López (1-3). I així, sense més, s’ha arribat al descans. L’Espanyol havia arribat a fer mèrits per dir-hi la seva però el futbol, i més contra equips com el Madrid, ha tornat a demostrar avui que no és just.

L’Espanyol ho ha intentat a la represa. Amb el Madrid sense Ramos, que s’ha ressentit d’un cop amb Sergio García a les acaballes de la primera meitat, els blanc-i-blaus han bolcat totes les seves forces en intentar retallar distàncies. Comandats per un Borja sempre batallador, el conjunt català ha anat tancant un Madrid que, a la contra, podia matar definitivament el partit. Sort n’ha tingut l’Espanyol de Diego López quan, al quart d’hora de la primera, ha evitat que Modric anotés el quart en una situació idònia.

El destí, tot i això, estava marcat. Gareth Bale, pràcticament repudiat pel madridisme, entrava en escena per anotar el quart i definitiu gol de la nit (1-4). Un reducte de la graderia, al fil de la diana, reaccionava a la  desfeta demanant la dimissió de la directiva i de Mr. Chen a títol personal. Finalment, una vermella a Varane no ha pogut impedir que l’Espanyol, tot i que ha escurçat distàncies per mitjà de Roberto Rosales (2-4), hagi firmat la seva novena derrota en els últims deu partits. Cal reaccionar, i de manera urgent.