Darderisme en estat pur (2-1)
Els futbolistes de l’Espanyol, eufòrics, feliciten Darder | EFE

Darder, Darder i més Darder. El migcampista d’Artà s’ha tret de la màniga un golàs en l’últim minut per tornar a guanyar, revertir la nefasta dinàmica que s’acreditava i per fer sortir, d’una vegada per totes, l’Espanyol del pou. El guió ha estat de pel·lícula: els blanc-i-blaus s’han hagut de sobreposar a un gol en contra a la primera meitat i a dues dianes anul·lades a instàncies del VAR per veure com, finalment, Darder feia caure Cornellà-El Prat amb un volea espectacular per frenar l’agonia. No era una final, però aquesta era la sensació. I l’Espanyol, sempre seguint els passos de la seva història, ha sabut guanyar-la com millor sap fer: aferrant-se a l’èpica

Una injecció brutal d’alegria

Sortir del pou no és fàcil i l’Espanyol, històricament, ho sap. L’equip de Joan Francesc Ferrer ‘Rubi’, immers en una de les ratxes més nefastes i alhora estranyes que es recorden, era plenament conscient que el duel davant el Rayo s’havia convertit en tot o res, un ara o mai per poder esclarir el futur d’una vegada per totes. La transcendència del guió, a més a més, demanava un Espanyol tenaç i sense mitges tintes, com l’havíem vist en els últims minuts a la Ceràmica o durant bona part del partit de Copa al Villamarín. Però quan la dinàmica no és bona, quan no te’n surts, és molt difícil aixecar el cap.

I més quan les coses es comencen a tòrcer. L’Espanyol, amb només 10 minuts, ha vist com el col·legiat li anul·lava un gol de Darder a instàncies del VAR, se li lesionava Piatti de gravetat i, per més inri, el Rayo marcava el primer aprofitant que els blanc-i-blaus estaven amb deu jugadors (0-1). Amb una passivitat alarmant per part de la defensa, Abdulaye Ba, ha etzibat el primer cop a l’Espanyol en rematar a la perfecció una centrada lateral d’Embarba. Gerro d’aigua freda per a un equip obligat a remuntar però amb el handicap de tenir la moral per terra.

Abans del descans, els espanyolistes ho han intentat amb més cor que cap i, abatuts, no han estat capaços d’inquietar la porteria defensada per Dimitrievski. La represa, doncs, dictaria sentència per a un Espanyol obligat a reaccionar si no volia veure com, ara sí, els despatxos agafaven les regnes del club.

El ‘Panda’ fa la primera passa

Renovar-se o morir. Aquesta havia de ser la premissa d’una segona meitat que dictaria sentència. L’Espanyol, en aquest context, ha sortit disposat a revertir el guió i s’ha abocat a la porteria d’un Dimitrievski que ha començat el seu recital d’aturades. Per a desesperació dels futbolistes blanc-i-blaus, el porter macedoni ha encadenat dues aturades espectaculars, primer a Darder i després a Dídac; i, per si fos poc, el pal ha negat la glòria a Borja Iglesias quan Cornellà-El Prat ja celebrava l’empat.

El desesperant degoteig d’ocasions ha continuat quan Rosales ha enviat fora una falta propícia des de la frontal. I amb l’Espanyol inoperant i sense ocasions ha aparegut l’home del mercat d’hivern a Cornellà-El Prat: Wu Lei. El davanter xinès s’ha inventat una jugada d’estrella a l’interior de l’àrea i Velázquez, veient que s’escapava, l’ha acabat fent caure a terra. Inexplicablement, però, el col·legiat ha precisat de la intervenció del VAR per a veure que era penal. Borja Iglesias, com sempre, ha donat la cara executant la pena màxima per l’esquadra (1-1).

Heroi Darder

Darder, que ha vist com li anul·laven dos gols, celebra el seu gol | EFE

Amb un quart d’hora per endavant i amb l’eufòria del gol de Borja, l’Espanyol s’ha bolcat encara més a l’àrea d’un Rayo que, atemorit, es limitava a treure pilotes fora. Rubi, amb l’aigua al coll, ha donat entrada a ‘Chucky Ferreyra’ i Granero com a últims cartutxos blanc-i-blaus per mirar d’assolir la tant anhelada remuntada. I a cinc minuts del final, l’àrbitre ha acabat d’encendre la pericada quan, a instàncies del VAR, ha anul·lat un gol de Darder. Amb tothom celebrant-ho, Prieto Iglesias ha mostrat als blanc-i-blaus la cara més amarga del futbol en consultar la jugada a la televisió i en optar per anul·lar el gol.

Però Darder, sempre Darder, ha fet miques les esperances del Rayo en engaltar una pilota impossible des de la frontal (2-1). Màxima alegria per a un Espanyol que, amb l’aigua al coll, demostra que totes les males dinàmiques es poden revertir.