Una lliçó de resistència (2-2)

L’Espanyol demostra que hi creu. Els blanc-i-blaus aguanten més de vint minuts amb un home menys al Pizjuán i s’enduen un valuosíssim punt que els serveix per mantenir intactes les seves aspiracions de permanència (2-2). Sense R.D.T i David López, els pericos són capaços de resistir en un dels camps més asfixiants de la Lliga gràcies a un partit on s’ha atacat i s’ha defensat en bloc. El premi, fins i tot, es queda petit per a un Espanyol que, tot i patir moltíssim en els últims minuts, ha aconseguit remuntar el duel per mitjà d’Embarba i Wu Lei. Finalment, però, la pressió sevillana ha estat massa per a un equip que es manté a la lluita per la salvació. La permanència la marca ara el Mallorca, a només dos punts.

Una actuació, per fi, coral

Ja sobre el paper, l’escull no era gens assequible. Visitar el Pizjuán mai és plat de bon gust i menys si t’estàs jugant la vida. Però a l’Espanyol no li queda altra, sap que tot el que vindrà ara serà a vida o mort per intentar aconseguir una salvació que està sent d’allò més dramàtica. No valien, per tant, les excuses per a un equip que arribava a Sevilla amb les baixes més que sensibles dels seus dos puntals des de l’arribada d’Abeladro: Raúl de Tomás, l’home dels cinc gols en cinc partits, i David López, el futbolista que més equilibri dona a l’equip.

El context era més que clar i resistir era la paraula. No concedir en els primers compassos, recuperar la millor versió fora de casa i intentar puntuar per, com a mínim, no despenjar-se de Leganés, Celta i Mallorca. I així, l’Espanyol ha saltat al feu sevillà amb les línies molt juntes i amb un Sergi Darder que reclamava protagonisme. Però la posició de força ha durat ben poc a un conjunt blanc-i-blau forçat ràpidament a sucumbir davant la pressió local. El Sevilla, necessitat i en plena lluita per la Champions, imposava ritme i agressivitat davant un Espanyol que malauradament començava a ensumar el pitjor escenari possible.

I aquest ha arribat als 15 minuts de joc. El Sevilla ho ha tingut massa fàcil per trobar els seus millors futbolistes i Suso ha col·locat una centrada mil·limètrica a un Lucas Ocampos que no ha perdonat Diego López (1-0). Un altre error en defensa –Javi López ha deixat el davanter argentí lliure de marca-, una altra vegada els primers minuts, una altra vegada la mateixa història.

L’esperpent del VAR: un copet de mà

Però aquest Espanyol no volia caure a la primera de canvi. A l’inrevés del que ha passat altres vegades, els d’Abelardo s’han disposat a capgirar el guió i han plantat cara a un Sevilla relaxat després de la diana d’Ocampos. Aprofitant-ho, els espanyolistes han començat a inquietar la porteria de Vaclik fins que, en una d’aquestes, el VAR i la nefasta interpretació de l’àrbitre han entrat en joc per protagonitzar uns minuts d’autèntic esperpent.

Passada la mitja hora, Cordero Vega no ha vist una falta claríssima de Sergi Gómez sobre Calleri a la frontal. Era falta claríssima, fora de l’àrea i l’àrbitre se l’ha empassat. Ha estat aleshores, però, quan el mateix col·legiat ha fet ús del VAR per assenyalar falta a la frontal i mostrar la groga a Gómez. Ni una ni l’altra, el VAR actuava en condicions que, segons el reglament, no podia fer-ho i, per més inri, mostrava la groga a Gómez quan sent l’últim jugador hauria de ser vermella. D’acudit.

L’acció ha anat més enllà. L’Espanyol no podia desaprofitar el ‘regal’ de l’àrbitre i Embarba ha volgut agafar el relleu dels grans per picar la falta just per sota la tanca. Amb suspens, la pilota acabava entrant i els blanc-i-blaus empataven el duel per a desesperació d’una graderia sevillana que esclatava amb el què acabava de veure (1-1). L’Espanyol feia el més difícil a les portes del descans.

Al cos a cos

A la represa, Lopetegui apostava per la carta de Nolito per revolucionar el duel mentre que Abelardo optava per sortir amb el mateix onze. I qui hi ha sortit guanyant ha estat el ‘Pitu’. Al contrari del que va passar a Granada, els blanc-i-blaus han sortit molt més connectats al terreny de joc i, oh sorpresa, han desfet completament l’esquema local obrant la remuntada als quatre minuts. Wu Lei, després d’un moviment de manual i d’aprofitar una pilota despenjada pel batallador Calleri, perforava la porteria de Vaclik i feia esclatar un equip que aleshores hi creia més que mai (1-2).

L’Espanyol estava còmode i jugava amb els nervis del Sevilla. El guió fins aleshores era el millor possible. Amb alguna ocasió fins i tot per ampliar el marcador, els espanyolistes han contingut a la perfecció el rival fins el punt que aquest era incapaç de generar ocasions. Però a aquest Espanyol sempre li toca patir fins el final. Víctor Sánchez, altra vegada en una jugada rigorosa amb En Nesyri, veia la segona groga i deixava el seu equip amb deu a falta de vint minuts per a l’acabament del matx. El Sevilla, reforçat, ha pujat el pistó alhora que a l’Espanyol se li desfeia el castell defensiu quan Suso perforava la porteria de Diego López a deu minuts de l’acabament (2-2). Finalment, l’Espanyol s’ha encomanat al seu porter per sumar un puntàs al Pizjuán.