Món Esport
Sergi Blázquez: “L’admissió de Kosovo a la UEFA deixa la porta oberta a Catalunya”

Aquest dimarts, la Federació de Futbol de Kosovo va ser admesa, definitivament, com a nou membre de la UEFA, el màxim organisme del futbol europeu, organitzador de l’Eurocopa de nacions i col·laborador de la Copa del Món de la FIFA. Aquesta decisió, ratificada pel TAS després de l’apel·lació de Sèrbia, ha estat rebuda a Catalunya com una gran notícia, un precedent que s’utilitzarà en cas que la selecció catalana de futbol decideixi optar a competir internacionalment. Això sí, sempre que Catalunya es converteixi en un estat independent. El vicepresident de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i president de l’associació d’advocats Drets.cat, Sergi Blázquez, explica en una entrevista amb El Món les possibilitats que tindrà Catalunya per competir oficialment a nivell internacional.

La ratificació del TAS en l’admissió de Kosovo a la UEFA és un bon precedent per a Catalunya?

Sí, és una bona notícia. Legalment, hi ha un canvi d’interpretació del TAS sobre aquesta qüestió. El TAS reinterpreta l’article 5 dels estatuts de la UEFA, on es deia que una federació membre havia de pertànyer a un país membre de les Nacions Unides. El TAS diu que no has de tenir un seient a les Nacions Unides, sinó ser reconegut per una majoria dels membres de Nacions Unides. A més, al Congrés de la UEFA ja hi va haver una votació on es va acceptar.

 

És a dir, amb la votació al Congrés, la UEFA ja va reinterpretar els seus propis estatuts?

Al Congrés hi va haver una votació i la majoria va admetre Kosovo. Sèrbia, que és un dels membres contraris, ho va impugna davant el TAS al·legant que la decisió de la UEFA era contrària als estatuts perquè vulnerava l’article 5. El TAS, després de fer investigacions i aclariments, reinterpreta aquest article. Kosovo es va declarar independent i va ser reconegut per molts països. Això deixa la porta oberta a Catalunya. En el moment de demanar l’ingrés a la UEFA o a la FIFA, Catalunya haurà d’haver-se declarat independent i haurà de ser reconeguda per un nombre de membres de la comunitat internacional, sense la necessitat de tenir un seient a les Nacions Unides. Això es flexibilitza i obra les oportunitats.

Creu que si Catalunya s’independitza i hi ha una votació a la UEFA, Espanya apel·larà al TAS en base al mateix article?

Jo crec que sí, ho farà. Primer s’haurà d’aprovar per majoria i, si s’aprova i Espanya ho impugna, ja tenim el precedent jurídic del TAS que afirma que l’article 5 s’ha d’interpretar d’aquesta manera. No cal que siguis membre de l’ONU; només que la majoria t’hi reconegui ja valdria.

 

La resolució del TAS s’ha celebrat a la Plataforma ProSeleccions Catalanes?

Ara sabem que els passos que hem de seguir per ser membres de la UEFA són els que van seguir Kosovo o Gibraltar. Gibraltar és una mica diferent, perquè va demanar l’ingrés abans de la reforma estatutària de la UEFA, quan no calia ser un estat independent per entrar-hi, però Kosovo, que és posterior, es va declarar independent, va ser reconeguda internacionalment i ara té l’aval del TAS. Ens blindaríem davant possibles apel·lacions de la Federació Espanyola o qualsevol altra. Seria viable fer-ho com ho ha fet Kosovo.

 

Aquest dimecres van dir que el millor partit per Barcelona seria un Catalunya-Espanya. Ho deien seriosament?

No era cap broma. Per part de l’àrea d’esports de l’Ajuntament s’ha proposat a Espanya disputar un partit a Barcelona i nosaltres creiem que el millor partit que hi pot haver és contra Catalunya. Catalunya, com amfitriona, jugaria a casa seva i Espanya seria la visitant. No tindríem cap problema en jugar amb ells. El que no tindria sentit és que vingués la selecció espanyola i que li obríssim els braços, quan és la Federació Espanyola qui posa pals a les rodes i boicoteja l’organització de partits amistosos, com va passar amb els Estats Units. Creiem que amb un Catalunya-Espanya es garantiria l’èxit de públic i d’atenció mediàtica.

 

També es garantiria un conflicte per als jugadors internacionals amb la selecció espanyola, com Piqué, Bartra o Sergi Roberto.

Quedaria en la seva voluntat i llibertat poder escollir la selecció que volguessin. Aquí ja no entrem. Mai forçarem als jugadors a triar, que juguin amb qui vulguin, mentre no siguem un estat independent i la selecció estigui reconeguda. En aquests moments parlem d’un partit amistós.

 

Tot i que sigui un amistós, la tria que faci, per exemple, Gerard Piqué, serà mal interpretada per una de les dues parts, no?

Suposo que, com tot el que fem els catalans, seria mal interpretat. S’ho prendrien malament. Però, per sobre de tot, hi ha la llibertat de les persones per poder triar.

 

El COC es va reobrir fa uns dos mesos. Quines novetats hi ha? Quines passes s’han fet per posar-lo en funcionament?

S’està avançant. Ja s’han reunit els presidents de la Plataforma i de la UFEC amb la Secretaria General de l’Esport per parlar diversos temes i ja s’ha convocat la primera junta directiva per la setmana que ve, per començar a treballar amb un ordre del dia i les propostes a tractar.

 

Ja existeix un full de ruta?

El full de ruta és l’acord mare que es va prendre entre les tres parts per reactivar el Comité Olímpic. La primera junta directiva es posarà a treballar i veurà les possibilitats. S’estan esperant els informes jurídics per veure les opcions que hi ha per actuar i s’establirà un pla de treball.

 

En el cas que s’acabi convocant el referèndum, els objectius del COC no poden ser a llarg termini, sinó que s’han de solucionar amb pocs mesos d’antelació.

Correcte, l’objectiu de reactivar el COC és, per una banda, que ajudi a mobilitzar el sector de l’esport de Catalunya i el faci veure els beneficis de ser independents, i per l’altra, fer els contactes internacionals i crear les estructures per picar a la porta del COI. Si el referèndum ha de ser al setembre, seria bo que això estigués enllestit.

 

S’està anant contracorrent o hi ha temps?

El temps és el que és. Com que en som conscients, ja es treballa amb aquest timing. És important tenir tot això a punt abans del setembre. Per això tenim la junta d’aquí una setmana, allà posarem fil a l’agulla.

 

Han tingut algun suport públic?

El COC estava format per una sèrie de federacions i el nostre primer objectiu era ampliar-lo per deixar entrar noves federacions. En aquest sentit, ja tenim peticions de federacions que no eren membres del COC i que ho volen ser. Un dels punts de l’ordre del dia és fer extensiva la invitació a la resta de federacions per a què entrin. Hi ha molt interès per entrar i participar.

 

I a nivell internacional?

Encara no s’han fet passes. Això es treballarà en la primera reunió de la junta directiva, on es dividirà la feina entre totes les persones que el composen.Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa