Món Esport
La Generalitat camina cap al model esportiu de la nova Catalunya
  • CA

 

“El Govern té un mandat clar, que no és altre que deixar a punt estructures per si el país decideix fer un pas endavant. Des de l’esport no n’hem volgut quedar al marge, ser-ne una excepció”. Amb aquesta contundència ha iniciat la seva ponència el Secretari General de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, en la jornada dedicada al Nou Model de Governança de l’Esport Català, un acte presidit per la Consellera de Presidència, Neus Munté, i que ha comptat amb la presència de convidats com el president de la UFEC i del Comitè Olímpic Català, Gerard Esteva, el president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i vicepresident del COC, Xavier Vinyals, el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, o el director general del FC Barcelona, Òscar Grau, entre moltes d’altres personalitats.

El Secretari General de l’Esport ha valorat la necessitat de “remodelar un model que ha funcionat durant gairebé quatre dècades”. Figueras creu que l’actual model pateix “un cert desgast” i que és obligatori modificar-lo “perquè segueixi essent útil pels esportistes i per deixar a punt el nou país”. El màxim responsable de l’esport a Catalunya ha explicat com ha de ser aquest nou model de gestió, basant-se en el prototip de països com Dinamarca, Holanda o Suècia i centrat en dos grans objectius: “un binomi societat saludable i èxit esportiu que ens farà esdevenir un país de referència en l’àmbit de l’esport.

 

Aquests dos grans objectius, segons Figueras, són paral·lels. “La pràctica de l’activitat física ha d’esdevenir un hàbit diari. Tenim un 20% de ciutadans sedentaris. D’altra banda, hem d’esdevenir un país d’èxit esportiu que ens ajudi a medir-nos amb els països d’arreu del món. Som una referència, però encara ho podem fer millor”, ha comentat.

Com s’aplicarà el model?

La Generalitat vol organitzar l’esport en la Catalunya del futur. “I ho volem compartir amb tothom, sigui quin sigui l’horitzó del país”, segons Figueras. El Secretari admet que “sabem el què i ara ens cal el com. Com hem de governar? Molt clar, convertint l’activitat física i l’esport en una política d’estat. I ho farem pactant entre tots, l’administració, el sector associatiu i privat i la societat civil”.

 

Per a fomentar l’activitat física, Gerard Figueras proposa, entre d’altres iniciatives, potenciar l’esport universitari per assimilar-lo al nordamericà i engegar competicions per a ciutadans d’edats avançades on no s’ofereixen proves esportives, com en l’etapa postjubilació. Per dur a terme aquestes propostes, el Secretari ha anunciat un “nou model de finançament sòlid per a l’esport i l’activitat física, amb fonts de finançament estables i independents del cicle polític, com els mecenatges”.

 

En l’acte també hi han intervingut Núria Picas, corredora de muntanya, Josep Lluís Segú, CEO d’Educaweb, Mònica Bosch, esquiadora i directora general de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Josep Antoni Gutiérrez, cap de medicina de l’esport de la Secretaria i Isidre Esteve, pilot de ral·li.



Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa